Aktualno
StoryEditor

Ključni savjeti za prelazak u svijet online trgovine

02. Travanj 2020.
Online kupovina

Cijeli se trgovački svijet preselio se u virtualnu sferu i gotovo da nema trgovca koji, ako do sada i nije imao web trgovinu, ne radi na njezinoj izradi, tražeći rješenja preko noći.

Ne postoji točan podatak o broju poduzetnika koji nude uslugu online prodaje. Podaci Eurostata pokazuju da je tijekom 2017. godine jedno od pet poduzeća u EU-28 ostvarilo elektroničku prodaju. Postotak prometa na e-prodaji iznosio je 17 posto ukupnog prometa poduzeća s 10 i više zaposlenih osoba. Ono što je poznato je da e-trgovina u Hrvatskoj raste svake godine za gotovo 10 posto, a prema podacima Udruge eCommerce, prošle godine promet je dosegnuo 449 milijuna eura.

Sami proces kreiranja web shopa i nije toliko zahtjevan, to je procedura koja traje nekoliko dana, međutim iza virtualne poslovnice mora stajati fizička logistika kako bi stvari funkcionirale.

Situaciju na tržištu iskoristile su neke tvrtke i agencije koje se bave izradom web shopova te nude svoje usluge po sniženim cijenama. Jedna od njih je agencija Marketing Club, koja je, znajući da je manjim proizvođačima često takav poduhvat veliki zalogaj, ponudila da 40 posto troška snosi Agencija.

- Svjesni da mnogima treba jeftino rješenje što prije, usmjerili smo sve svoje snage upravo u taj segment. Nudimo nekoliko paketa za izradu web trgovine (dakle ne web stranicu, nego baš web shop), koju smo spremni producirati u tri do četiri dana. U tom slučaju i cijeli pothvat poduzetnicima ne bi trebao biti toliko veliki izazov, a investiciju bi trebalo biti moguće brzo vratiti – objašnjava Petra Čekalović-Brus, projektna menadžerica u Marketing Clubu. 

Broj upita za izradu web trgovina u njezinoj agenciji je porastao no još uvijek ne u onoj količini koju su očekivali, a najviše ih je iz prehrambene industrije.

- Poduzetnici se teško u vrijeme krize odlučuju za ovakav potez, pogotovo ako do sada nisu percipirali moć ovog kanala. U Hrvatskoj imamo jako mali broj proizvođača koji su se uspješno digitalizirali u vrijeme kada je poslovanje raslo jer su ostvarivali zadovoljavajuće rezultate kroz druge kanale prodaje. Sada kada ti kanali više nisu dostupni, našli su se pred zidom, a investicija u web trgovinu čini im se kao teret koji neće moći podnijeti, ili još gore - kao potez za koji ne znaju hoće li moći ostvariti povrat uloženog. Najveći izazov na tom putu zapravo je sama odluka na investiciju. Zatim postaviti razuman rok povrata investicije i izračunati može li prodaja podnijeti takvu investiciju u prvom roku, dok rezultati ne počnu pratiti – zaključuje Čekalović-Brus.

Web shopovi se razlikuju od industrije do industrije, ali evo nekoliko savjeta Marketing Cluba:

  1. Bitno je popisati sve proizvode koje mislite nuditi, po mogućnosti imati kvalitetnu sliku u visokoj rezoluciji svakog od tih proizvoda, kao i opis proizvoda te deklaraciju. Svi ti materijali neophodni su za pokretanje web shopa.
  2. Morate razmisliti o tome s kojom dostavnom službom se želite povezati te s njom sklopiti ugovor ako imate veći broj paketa.
  3. Bitno je sagledati opcije kartičnog poslovanja, u čemu i naši web developeri imaju iskustva te mogu pomoći u sugestijama. Nakon što riješite to dvoje, preostaje vam razmisliti o skladištu – ovdje uvelike ovisi kakav proizvod nudite – je li kvarljiv, njegova veličina, količina proizvodnje itd.

Najbitnije od svega je da se aktivno tome posvetite jednom kada projekt pokrenete, kako bi se upiti koji pristižu pravodobno rješavali i kako biste započeli sa svojim dostavama što prije.

Na kraju treba zapamtiti, svaki početak je težak, no digitalizacija je nešto što je danas nužno (što nas je pogotovo ova kriza naučila). Jednog dana, kada se tržište oporavi, vaš web shop nije nešto što ćete tada trebati ugasiti jer vam više ne treba, već novi kanal vaše prodaje koji vas čini konkurentnijim na ovom, ali i inozemnom tržištu – poručuje Čekalović-Brus.

I u Udruzi eCommerce primijetili su porast upita za brzim rješenjima poput prodaje preko Facebooka.

- Primarno upiti dolaze od velikih trgovačkih lanaca koji su se sada uplašili za svoju egzistenciju, a nisu se još uvijek prilagodili za omnichannel (višekanalno) poslovanje pa bi sada htjeli nešto na brzinu 'sklepati'. Nažalost, ne vjerujem da će ih spasiti takav način prodaje jer on ne omogućuje praćenje zaliha, slanje obavijesti o narudžbama kupcima, praćenje pošiljke niti mnoge druge funkcionalnosti koje kupci danas očekuju. Ako baš trebate rješenje na brzinu ili nemate mogućnost ulaska u velike investicije, razmislite o tome da svoju robu ponudite na marketplacevima poput ekupi.hr i bazzar.hr. Također, razmislite o gotovim rješenjima poput Shopifya, koji vam omogućuju izradu funkcionalnog webshopa u nekoliko klikova. Postoje i domaće instance takvih rješenja, što je dobro za one koji žele imati nekakvu podršku u cijelom tom procesu. Najpopularnije domaće platforme tog tipa su bizzybeeshop.com i coms.dev – poručuje Marcel Majsan, predsjednik Udruge eCommerce.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem je promjena načina razmišljanja poduzetnika koji trebaju prihvatiti činjenicu da kupca ne zanimaju logistički problemi.

- Najčešća greška trgovaca je ta što angažiraju stručnjake za vođenje webshopa tek nakon što su napravili online trgovinu, što često rezultira nepotpunim rješenjem kojim kupci nisu zadovoljni. Naime, stvar je u tome da za uspješnu prodaju nije presudan lijepi dizajn već poznavanje potrošačke psihologije. Ako ne želite bacati novce u vjetar, angažirajte provjerene ecommerce developere (koji su napravili minimalno 10 kvalitetnih web shopova), ili zaposlite nekoga s iskustvom koji će voditi projekt od početka do kraja te davati kvalitetne upute programerima s kojima inače surađujete – dodaje Majsan.

Nije poanta u prelasku na online, već o novom pristupu koji ne čini razliku između online, offline i telefonske prodaje. Riječ je o omnichannel strategiji koju bi trebali primijeniti svi trgovci koji se žele prilagoditi svojim kupcima. 

- Primjerice, kupac je naručio robu na internetu, no želi pokupiti robu u poslovnici? Omogućite mu to. Ima karticu vjernosti kojom već godinama skuplja bodove u vašim poslovnicama? Dajte mu mogućnost da ih iskoristi za online kupovinu. Naručio bi robu telefonski, ali ne želi ili ne zna obaviti online kupovinu? Uzmite njegove podatke i šaljite mu robu uz plaćanje pouzećem – gotovinom ili karticom. Kupio je proizvod na internetu, predomislio se u zakonskom roku (14 dana) i želi ga vratiti uživo? Neka ga ostavi u najbližoj poslovnici. Platio je proizvod karticom preko interneta, odabrao ga pokupiti u poslovnici, a onda se odlučio za skuplji proizvod na licu mjesta? Nemojte komplicirati – uzmite mu novac! Svratio je u trgovinu i pitao trgovca kada će biti obrađena njegova online reklamacija? Jedan pogled u CRM može riješiti sve probleme na obostranu korist – savjetuje Majsan.

U Facebook grupi eCommerce većina online trgovaca tvrdi da je trenutno došlo do rasta prodaje, ali uglavnom se radi o trgovcima koji prodaju prehrambene namirnice, zdravstvene preparate i proizvode za kućanstvo. S druge strane, neki već sada imaju problema s nabavom robe (pogotovo ako su im dobavljači iz Kine i Italije) pa im je prodaja pala ili su privremeno zatvorili web shop.

- Teško je predvidjeti hoće li sljedećih nekoliko mjeseci online prodaja i dalje rasti, no jedno je sigurno - kada prođe kriza i neizvjesnost, ljudi će kupovati na internetu više nego ikad, jer će se promijeniti navike potrošača i suzbiti strah od online kupovine. A onda će profitirati svi oni koji su investirali u razvoj e-commerce odnosno omnichannel strategije – sada, zaključuje Majsan.

20. travanj 2024 01:12