Aktualno
StoryEditor

Koje lokalne jedinice nisu prošle na testu kod Državne revizije

23. Siječanj 2019.

Nepravilnosti i propusti u području planiranja i izvršenja proračuna, računovodstvenog poslovanja i financijskog izvještavanja, prihoda i primitaka, rashoda i obveza, te javne nabave i imovine. Sve su to zabilježili revizori Državne revizije dok su češljali financijske izvještaje i poslovanje 71 lokalne jedinice, konkretnije jedanaest gradova i 60 općina. Kad su financijski izvještaji u pitanju izdali su revizori čak 34 uvjetna i dva nepovoljna mišljenja, dok je preostalih 35 dobilo dobro ocjenu, odnosno bezuvjetno mišljenje. Što se tiče usklađenosti poslovanja, situacija je još i gora. Čak 53 uvjetna mišljenja, a svega 18 bezuvjetnih.

Nepovoljno mišljenje za financije dobili su tako Peteranec i Kloštar Podravski, a u oba je na vlasti HDZ.

Između ostalog, revizori su primijetili da proračuni nekih jedinica nisu doneseni prema propisanim klasifikacijama, te da sadrže ili viškove ili manjkove, nadalje evidentiranje i popisi imovine i obveza nisu uredno vođeni, ponegdje nedospijela potraživanja nisu niti naplaćena niti evidentirana, pa je kod nekih masa za plaće veća od propisane, drugdje se komunalne djelatnosti obavljaju bez javnih natječaja... Reklo bi se narodski, hrvatska posla. Za utvrđene nepravilnosti i propuste, lokalnim jedinicama dano je ukupno 690 naloga.

Inače, kupni prihodi i primici lokalnih jedinica za 2017. iznose 986 milijuna kuna, a rashodi i izdaci 981,2 milijuna kuna. Višak prihoda i primitaka za 2017. iskazalo je 35 lokalnih jedinica u iznosu 46.1 milijuna kuna, a manjak prihoda i primitaka 36 lokalnih jedinica u iznosu 41,2 milijuna kuna. U strukturi prihoda i primitaka, vrijednosno važniji su prihodi od poreza u iznosu 350,6 milijuna kuna ili 35,6 posto, prihodi od pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna u iznosu 253,6 milijuna kuna ili 25,7 posto i prihodi od upravnih i administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknada u iznosu 220,2 milijuna kuna ili 22,3 posto. U strukturi rashoda i izdataka, vrijednosno važniji su materijalni rashodi u iznosu 295,2 milijuna kuna ili 30,1 posto i rashodi za nabavu nefinancijske imovine u iznosu 248,7 milijuna kuna ili 25,3 posto.

Ovdje možete pogledati cijelu tablicu s mišljenjim Državne revizije o lokalnim jedinicama.

14. travanj 2024 10:52