Aktualno
StoryEditor

Koje tvrtke imaju najbolje korporativno upravljanje? Posebna priznanja na konferenciji 16. rujna

26. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Zašto je korporativno upravljanje važno za nacionalnu konkurentnost? Kako unaprijediti praksu korporativnog upravljanja? Kakvo je stanje u korporativnom upravljanju u Hrvatskoj? Neka su od pitanja na koje odgovore dajemo na 2. poslovnoj konferenciji Korporativno upravljanje u Hrvatskoj koja će se održati 16. rujna u organizaciji Lidera i CIRU-a.

Na konferenciji koja se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović govorit će se o kvaliteti korporativnog upravljanja u Hrvatskoj, njegovoj ulozi u podizanju nacionalne konkurentnosti, novim trendovima u Europskoj uniji, odnosima nadzornih odbora i uprava, a po prvi puta dodijelit će se i posebna priznanja za izvrsnost korporativnog upravljanja najboljim dioničkim društvima.

Istraživački tim CIRU – a analizirao je rezultate svih dioničkih društava na redovitom i služenom tržištu Zagrebačke burze na osnovi dostavljenih upitnika te po SEECGAN metodologiji definirao ocjenu korporativnog upravljanja.

SEECGAN indeks ponajprije služi za usporedbu društava po ključnim segmentima korporativnoga upravljanja jednako kao i za usporedbu kvalitete korporativnoga upravljanja u državama i između država u kojima se istraživanje provodi.

Osnova za izračun indeksa je SEECGAN scorecard koji se oblikuju na temelju odgovora na  ukupno 98 pitanja grupiranih u sedam segmenata korporativnoga upravljanja. To su:

  1. struktura i upravljanje odborom (engl. Structure and Governance of Boards)
  2. prava dioničara (engl. Shareholders‘ Rights)
  3. transparentnost i objava informacija (engl. Transparency and Disclosure of Information)
  4. revizija i interna kontrola (engl. Audit and Internal Control)
  5. naknade i nagrađivanje (engl. Compensation / Remuneration)
  6. upravljanje rizicima (engl. Corporate Risk Management)
  7. društveno odgovorno poslovanje (engl. Corporate Social Responsibilty).

Najbolje dioničko društvo dobiva posebno priznanje, a osam ostalih koji imaju prvoklasno upravljanje postat će nositelji priznanja za izvrsnost u korporativnom upravljanju.

Više o konferenciji pogledajte na https://lider.media/korporativno-upravljanje-2016/

Kako je konferencija izgledala lani pogledajte na https://lider.media/konferencijske-vijesti/vedris-preregurliranost-trzista-u-sumi-propisa-otezava-upravljanje-kompanijom/

19. travanj 2024 09:58