Aktualno
StoryEditor

Kolaboracijska platforma – kralježnica digitalne transformacije

29. Svibanj 2019.

Učinkovitost svakog pojedinog procesa proizvodne tvrtke je ključ uspjeha i preduvjet za uspješnu digitalnu transformaciju. Kako bi uspješno realizirali sve zahtjeve, zaposlenici trebaju odgovarajući softver koji omogućuje praćenje proizvoda tijekom cijelog životnog ciklusa i to bez obzira rade li u razvoju, kontroli kvalitete, marketingu, logistiki ili nekom drugom odjelu. To danas omogućuju kolaboracijske platforme, poput 3DEXPERIENCE platforme, koja je znatno više od tradicionalnog PLM rješenja.

Prilikom odabira takvog rješenja, važno je da omogućuje i:

  • spremanje svih podataka o proizvodu na jednom mjestu
  • pristupanje podacima bez obzira na lokaciju
  • bolji uvid u poslovanje cijele tvrtke
  • kritičko ispitivanje i usmjeravanje poslovanja
  • kraći proizvodni ciklus
  • niže troškove razvoja zahvaljujući LEAN metodi
  • kvalitetniju suradnju s partnerima i dobavljačima

Bez dobrog protoka informacija među ljudima koji rade na projektu povećava se mogućnost pogreške, što posebno dolazi do izražaja kod složenijih projekata. Ukoliko uzmemo u obzir da na projektu obično sudjeluju ljudi iz različitih odjela; dizajna, konstrukcije, razvoja, nabave, proizvodnje, ljudskih potencijala, mogućnosti za greške se povećavaju. Naravno, sve greške u koracima se odražavaju na finalnom proizvodu te na ugledu same tvrtke.

Zato je prije uvođenja kolaboracijske platforme potrebno napraviti određene analize, a oko kojih Vam mogu pomoći stručnjaci CADCAM Grupe:

  • Analizirati trenutno stanje tvrtke i procesa kako bi se identificirala područja za poboljšanja
  • Analizirati logistiku, razvoj i proizvodnju kako bi se točno definiralo što se želi postići upotrebom kolaboracijske platforme
  • Odrediti odjele koji će prvi započeti s implementacijom platforme, a kojima je to najpotrebnije
  • Napraviti dodatnu analizu kako odabrani odjeli funkcioniraju danas, te kako želimo da funkcioniraju u budućnosti

Više od PLM rješenja

Poslovna platforma 3DEXPERIENCE, bazirana je na data-driven i model-based principima. Model- based princip omogućuje da se iz statičkog dizajna izvuče namjera i performanse proizvoda. To je moguće zato što obuhvaća cijeli proces i sve interakcije koje se mogu modelirati virtualnom tehnologijom. S druge strane, data-driven princip omogućuje direktno pristupanje podacima, bez potrebe za pretraživanjem podataka. Kombiniranjem ova dva principa, 3DEXPERIENCE platforma umanjuje i potrebu za pisanjem raznih izvještaja iz razloga što se svi podaci o projektu nalaze na jednom mjestu i mogu se pratiti online. Na ovaj način se oslobađa vrijeme za analizu prostora za poboljšanje projekta, što u konačnici ima za rezultat da je krajnji proizvod kvalitetniji, a korisnici zadovoljniji.

Ovu kolaboracijsku platformu, razvila je tvrtka Dassault Systemes, a CADCAM Grupa ju implementira tvrtkama u Adriatic regiji. Riječ je softveru koji je prilagodljiv veličini tvrtke bez obzira je li ona mala ili korporacija, a dostupan je On-Premise i On-Cloud. Osim što pruža jednostavne alate za vođenje projekata, omogućuje i pristup podacima s više umreženih računala dok se čuvanje i ažuriranje podataka vrši na jednom mjestu. Jednostavno sučelje s prikazima 3D modela, bez obzira u kojem CAD alatu je model nastao, dodatno povećava učinkovitost rada.

Čuvanje i ponovna upotreba komponenti i dijelova je također moguća. S druge strane, kroz brže prosljeđivanje podataka i informacija koje su potrebne u sljedećoj fazi razvoja i pripreme proizvodnje te kroz standardizaciju dijelova u bazi podataka smanjuje se mogućnost pogreške prilikom razvoja novog proizvoda. Rad između različitih odjela je gotovo automatiziran što oslobađa dodatno vrijeme za rad na poboljšanju samog proizvoda.

Voditelji odjela imaju trenutan uvid u stanje cijelog projekta i brzo dolaze do informacije u kojoj je fazi projekt. Naravno, tako mogu procijeniti hoće li projekt završiti u dogovorenom roku i reagirati na vrijeme ukoliko je potrebno. Različite vrste tabelarnih prikaza na jednostavan način prikazuju stanje projekta, a personalizacija sučelja omogućuje lakše praćenje pojedinih zadataka.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, riječ je o alatu koji ubrzava ciklus proizvoda od inicijalne ideje do lansiranja na tržište. Na taj način tvrtka osigurava profitabilnost i daljnja unaprjeđenja, a CADCAM Grupa to omogućuje i tvrtkama u Hrvatskoj.

Kako odabrati pravog partnera za digitalnu transformaciju?

Odluka o implementaciji kolaboracijske platforme je strateška i kao takva predstavlja kralježnicu digitalne transformacije. Zato je dobro prije implementacije provesti analizu koja ukazuje treba li tvrtka ovakvo rješenje i u kojem obujmu. Također, ključno je pronaći pravog partnera za to. To bi trebala biti tvrtka koja ima adekvatno iskustvo u implementaciji ovog rješenja i prilagođavanju rješenja potrebama korisnika. Stjecanjem statusa Platinum partnera svjetske korporacije Dassault Systemes, CADCAM Grupa je potvrdila svoju stručnost i efikasnost u implementaciji ove napredne i sofisticirane tehnologije.

29. travanj 2024 02:06