Aktualno
StoryEditor

Komadina ugostio lokalni Živi zid i Most, proširio frontu protiv plutajućeg LNG terminala

27. Veljača 2018.

Na sastanku župana Zlatka Komadine sa saborskim zastupnicima s područja Primorsko-goranske županije u utorak u županijskome sjedištu, na kojem su sudjelovali zastupnici SDP-a, Mosta nezavisnih lista i Živog zida, svi su se složili sa stajalištem Županijske skupštine da je projekt plutajućega LNG terminala kod Omišlja na Krku neprihvatljiv, izjavio je nakon sastanka Komadina.

"Taj projekt, s planiranom tehnologijom i prema raspoloživim saznanjima, neprihvatljiv je za Primorsko-goransku županiju i Općinu Omišalj, tako da će stav naše predstavnice na završnoj sjednici procjene Studije utjecaja na okoliš biti negativan", rekao je župan Komadina. Dodao je da projekt ne ispunjava energetske zahtjeve, da se u energetskim pogonima upotrebljava plin i da se sanira postrojenje DINA.  Istaknuo je kako zahtijevaju da lokalna zajednica ima ekonomsku korist zbog izgubljenih prihoda od turizma jer je, kako je ocijenio, sigurno da bi takav objekt zbog svoje veličine donio trajnu štetu turizmu.

>>>Miodrag Šajatović: Rambo-diplomati u Hrvatskoj – Kohorst (SAD) vs. Azimov (Rusija)

Na novinarsko pitanje zašto nisu došli HDZ-ovi saborski zastupnici, Komadina je odgovorio kako bi bilo bolje da su došli.

"Znam da su u specifičnoj situaciji s obzirom na mogući scenarij u Saboru i stranačku stegu te tanku saborsku većinu. U životu često dolazi situacija kad moraš imati stav kao osoba, a ne kao političar i mislim da će to vrijeme u Saboru doći", rekao je Komadina, dodajući da je s odzivom saborskih zastupnika na sastanak "stvorena LNG koalicija SDP-a, Mosta i Živog zida, a hoće li to biti velika koalicija i hoće li se pridružiti i ostali, vidjet ćemo".

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić pozvala je zastupnike iz vladajuće koalicije da podupru stajalište Županijske skupštine.

Načelo supsidijarnosti EU

Zastupnik SDP-a Željko Jovanović ocijenio je da najavljeni ‘lex LNG‘ nije u interesu građana Omišlja, Krka i županije. Dodao je da zadovoljava smo interese nekih skupina, a ne rješava strateško pitanje energetske opskrbe u Hrvatskoj." Taj zakon krši sve odluke Općine Omišlja, Županijske skupštine, odredbe Ustava RH, niz zakonskih odluka te Europsku povelju o lokalnoj samoupravi", rekao je.

"Lokalnu i regionalnu samouopravu treba poštovati prema načelu supsidijarnosti EU, a ‘lex LNG‘ kao ‘lex specialis‘ definitivno ne bi bio u načelima demokracije", ocijenio je saborski zastupnik Živog zida Marin Škibola.

>>>Dalić i izaslanica State Departmenta: LNG terminal na Krku strateški projekt za RH i cijelu Europu

Na sastanku je bila i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, koja je zahvalila saborskim zastupnicima ističući da su svojom nazočnošću i stajalištem pokazali da svoju dužnost shvaćaju kao služenje interesima građana Primorsko-goranske županije, a ne drugim interesima.

"Ako ministar Ćorić smatra da je potpuno nebitno mišljenje građana Primorsko-goranska županije, onda je zrelo vrijeme da se razmisli i o njegovoj ostavci, a ne samo o ostavci onih kojih zajedno s njim guraju ovakav štetan projekt", rekla je Ahmetović, ocjenjujući da je "omalovažavajuća izjava ministra ‘neka oni prosvjeduju, projekt ide dalje‘".

Istaknula je da Općina Omišalj dosad nije dobila odgovor ni od jedne institucije kojoj su poslali dopis, a pisali su i premijeru Andreju Plenkoviću, potpredsjednici Vlade Martini Dalić te ministrima i ministarstvima zaštite okoliša i energetike, turizma i kulture. "Nije odgovoreno ni na zahtjev za dostavu studije o isplativosti projekta te sumnjam da takva studija uopće postoji", dodala je Ahmetović.

>>>Plenković: Vlada radi na zakonu koji će ubrzati realizaciju LNG-a

Na sastanku su, osim Ines Strenje Linić, Marina Škibole i Željka Jovanovića, bili i saborski zastupnici Saša Đujić, Romana Jerković i Ana Komparić Devčić iz SDP-a.

Pozvani Tomislav Klarić, Josip Borić i Ivan Kirin iz HDZ-a te zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj nisu došli, a Nada Turina Đurić (GLAS), koja nije mogla sudjelovati zbog zdravstvenih razloga, poručila je da problem LNG terminala treba rješavati struka, a ne politika.

24. travanj 2024 09:45