Aktualno
StoryEditor

Komisija platila pa javnosti uskratila istraživanje o ‘za profit beznačajnom piratstvu‘

24. Rujan 2017.
Piše:
Fran Jurišić

Europska komisija platila je 360.000 eura za studiju o tome kako piratstvo utječe na prodaju glazbe, knjiga, videoigara i filmova zaštićenih autorskim pravima. Međutim, EU nikada nije podijelila izvješće - vjerojatno zato što je utvrdila da nema dokaza da je piratstvo glavni problem, prenosi Gizmodo.

>>>Rusi vole piratski sadržaj i većina ne misli da je ilegalan

Nizozemska tvrtka Ecory provela je kroz nekoliko mjeseci istraživanje o ​​utjecaju piratstva i poslala 304 stranica izvješća EU u svibnju 2015. godine. Izvješće je zaključilo da: "Općenito, rezultati ne pokazuju velike statističke dokaze o padu zarade zbog kršenja internetskih autorskih prava. To ne znači nužno da piratstvo nema nikakvog učinka, već samo da statistička analiza ne dokazuje s dovoljnom pouzdanosti da postoji učinak."

>>>Talijanski sud: Poveznica na ‘piratski sadržaj’ ne krši autorska prava

Izvješće je pokazalo kako ilegalno preuzimanje i streamovi mogu zapravo povećati legalnu prodaju videoigara, prema izvješću. Jedina negativna korelacija bila je s velikim filmovima: "Rezultati pokazuju pad zarade od 40 posto".

>>>Hrvati četvrti na svjetskoj ljestvici online piratstva

Istraživanje je došlo do izražaja tek sada jer je Julia Reda, europarlamentarka iz Njemačke piratske stranke, objavila izvješće na svom osobnom blogu nakon što je dobila kopiju kroz europske mehanizme za oslobađanje informacija.

https://twitter.com/Senficon/status/910483224731820033

Europska udruga za digitalna prava sugerira u postu na blogu da je potpuni sadržaj ovog izvješća namjerno potisnut, ukazujući na akademski dokument 2016. koji potpisuju dvojice dužnosnika Komisije. U članku "Filmska piratstva i rasprostranjena prodaja u Europi" samo se spominje dio izvješća Ecory koji ističe odnos između piratstva i blockbuster filma koji je izgubio prodaju i isključio ostale nalaze izvješća. Uz sve to, novi rad nije čak ni otkrio da su navedene informacije došle iz Ecoryove studije.

30. travanj 2024 12:53