Aktualno
StoryEditor

Koncesiju za ‘Zlatni rat‘ dobila zagrebačka tvrtka, Boljani najavili blokadu plaže

18. Travanj 2017.

Vijećnici Splitsko-dalmatinske županije u utorak su donijeli odluku o koncesiji za bračku plažu "Zlatni rat" zagrebačkoj tvrtki  "Sport B" d.o.o., a prosvjednici s Bola, koji su bili ispred zgrade tijekom sjednice, najavili su da će organizirati prosvjede i blokadu plaže.

Za koncesiju tvrtki "Sport B" glasovala su 24 vijećnika HDZ-a, HGS-a i HČSP-a, devet SDP-ovih vijećnika bilo je protiv, a pet suzdržano.

Koncesija je dodijeljena na rok od 15 godina, a koncesionar će na godinu za nju plaćati naknadu od 1.850.000 kuna te promjenljivi dio od 5,4 posto prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanjem usluga na koncesionarskom području.

Četiri ponude

Stigle su četiri ponude, među kojima je i ona dosadašnjeg koncesionara bolske komunalne tvrtke "Grabov rat" i "Kamen sreće", no ponude im, kako tvrde u županiji, nisu bile potpune i valjane.  Preostale dvije ponude stigle su od tvrtke iz Zagreba "Sport B", koja je ponudila više od 72 milijuna kuna u ulaganje, te od tvrtke "Auro Bol" d.o.o., koja je ponudila 53,8 milijuna kuna.

Među prosvjednicima je bio i načelnik bolske općine Tihomir Marinković, koji je vijećnicima prije rasprave poručio da Boljani žele biti svoji na svome i pozvao ih da budu korektni, no nakon glasovanja najavio je upravni postupak i nove prosvjede.

>>>Traže se izmjene zakona koje bi koncesionare potakle na investicije u turistička zemljišta

Pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja izjavio je novinarima da je dosadašnja koncesija trajala 12 godina, da su imali problema s neplaćanjem naknade te da je donedavni koncesionar "Grabov rat" imao potkoncesionare.

Župan Zlatko Ževrnja rekao je tijekom rasprave kako su "debelo u izbornoj kampanji".  "Dio ljudi traži da dio institucija drastično krši hrvatske zakone. Podsjećam da je prije dva mjeseca ova skupština donijela jednoglasnu odluku o raspisivanju javnog natječaja. Podsjećam načelnika općine Bol da su u te procese bili uključeni. Pitam se - da je netko drugi u mojoj ulozi - bi li digao ruku za nepovoljniju ponudu. Cijeli je proces čist kao suza i do kraja su bili u skladu s hrvatskim zakonima. Ako to tražite, još mi jednom u oči recite da želite da postupamo protiv hrvatskih zakona", poručio je župan županijskim vijećnicima.

Oporba sa SDP-om i HNS-om na čelu kritizirala je odluku, kao i Mostov kandidat za župana Miro Bulj, koji se pridružio prosvjednicima i optužio župana Zlatka Ževrnju za pogodovanje.

Zaštitari napali novinara

Osim burne Županijske skupštine, u hodniku zgrade dogodio izgred u kojem su zaštitari napali novinara lokalnog radija Sinišu Vickova, koji je u naguravanju ozlijeđen te je završio na Hitnom kirurškom prijamu splitskoga KBC-a. Kako je za Hinu rekao Vickov, dva mu zaštitara nisu dala da prođe hodnikom iako im je rekao da je novinar i da ide na Županijsku skupštinu.  "Nisu mi dali da prođem, potom me jedan udario šakom u glavu. Bacili su me na pod i udarali. Spasio me jedan županijski vijećnik koji im je rekao da sam novinar", rekao je Vickov, koji večeras u bolnici čeka snimanja.

24. travanj 2024 02:53