Aktualno
StoryEditor

Konferencija HPB-a i EBRD-a: Sljedećih godina vidjet ćemo sve više žena u poduzetništvu

12. Travanj 2018.

Sljedećih godina vidjet ćemo sve više žena u financijskoj industriji. Tom je rečenicom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, zaključila konferenciju Žene u poduzetništvu održanu u četvrtak u Zagrebu u organizaciji Hrvatske poštanske banke i EBRD-a. Na konferenciji je sudjelovalo više od stotinu poduzetnica, predstavnica velikih kompanija i financijskih institucija kojima su predstavljene prilike za bolje povezivanje i financiranje poduzetničkih projekata sa naglaskom na subjekte koji su u vlasništvu ili pod upravljačkom palicom žena.

Uloga žene u gospodarstvu i društvu se mijenja, a promjene su vidljive i u Hrvatskoj gdje žene sve češće pokreću vlastiti biznis te sudjeluju u ukupnom broju malih i srednih poduzeća s oko 25 posto, rečeno je na konferenciji gdje su prikazani rezultati istraživanja Global Entrepreneurship Monitora koji pokazuju da žene u Hrvatskoj u poduzetništvo najčešće ulaze iz nužnosti, i to u dobi od 35 do 44 godine. Istraživanje je također prikazalo da od 100 nezaposlenih osoba, 15 žena pokrene svoj posao dok to učini samo 5 muškaraca.

Okupljene je kratko pozdravio Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a i predao riječ direktorici EBRD-a za regiju, Vedrani Kašić Jelušić.

>>>Uspješne žene otkrivaju kako bezbolno promijeniti karijeru

- EBRD kroz specijalizirani program financijskih i savjetodavnih usluga za poduzetnice želi podržati daljnji rast tvrtki koje vode žene i ujedno pridonijeti stvaranju poticajnog okruženja u kojem se lakše može pokrenuti vlastito poslovanje, poručila je Vedrana Kašić Jelušić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju Mađarsku i Slovačku.

Također je istaknula da je u Hrvatskoj na programima EBRD-a sudjelovalo 245 tvrtki i poduzenica, da je njih 120 koristilo savjetodavnje usluge sufinanciranja i da ih je 21 uključena u program mentoringa.

- Želimo dotaknuti potencijal koji može doprinijeti gospodarskom rastu zemlje napomenula je Višnja Mrakovčić Supek iz EBRD-a govoreći o programima namijenjim poduzetnicama.

Antonija Zorić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima HPB-a, koja je inicijator konferencije naglasila je da HPB kao najveća banka u hrvatskom vlasništvu sad ima sve uvjete za najbolju ponudu na financijskom tržištu za hrvatsko gospodarstvo.

>>>Žene u EU u prosjeku 16 posto slabije plaćene od muškaraca, u Hrvatskoj 8,7 posto

- Malo i srednje poduzetništvo i otvaranje novih radnih mjesta su u fokusu poslovanja HPB-a. Financiramo sve projekte koji generiraj ili će generirati novu vrijednost hrvatskom društvu, potičemo izvrsnost i podzetničku odvažnost i kao banka želimo sve aktivnije doprinositi takvoj poduzetničkoj klimi. HPB u tome vidi svoju ulogu i na tome radimo, izjavila je Zorić te se pohvalila podatkom da u HPB-u trenutno udio žena na menadžerskim pozicijama iznosi 50 posto.

Primjeri iz poslovnog svijete potvrđuju da je za pokretanje biznisa i uspjeh u poduzetništvu potrebno puno više od kvalitetne financijske podrške: stalno ulaganje u znanje i učenje te razmjena iskustva i najboljih praksi predstavljaju izazov i rješenje za uspjeh, komentirale su sudionice konferencije govoreći na panel raspravi. Panel se sastojao od poduzetnica Anite Hukelj i Ranke Vukasović Botica te predstavnica financijskih i tržišnih institucija u čije su ime govorile Ivana Gažić, Josipa Kutle Stepančić, Antonija Zorić i Vedrana Kašić Jelušić.

- Biznis morate kontinuirano graditi, prilagođavati se potrebama tržišta i investirati u znanje i tehnologiju i za sve to potrebna nam je brza i kvalitetna financijska podrška. Ulaskom Hrvatske u EU otvorile su se nove financijske mogućnosti, ali su postupci dobivanja sredstava iz različitih fondova ponekad prespori, istaknula je Ranka Vukasović Botica, direktorica tvrtke Mardesigne.

>>>Višnja Ljubičić: Žene zarađuju 11 posto manje, majčinstvo je u poslovnom životu velika prepreka

Odvjetnica i poduzetnica Anita Hukelj napomenula je da je ključ rješavanja izazova u pokretanju i održavanju biznisa cjeloživotno obrazovanje, nadogradnja kroz najbolje prakse i stalna prilagodba promjenama na tržištu. Smatra da se žene zaposlene u različitim područjima i industrijama trebaju više povezivati i međusobno poticati kroz uspješne poslovne priče.

- Tržište kapitala može imati značajniju ulogu u financiranju malih i srednjih poduzeća gdje su snajosjeljivije kaegorije startupovi i žensko poduzetništvo, rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, te napomenula da platforme kao Progress tržište poduzećima s dobrim poslovnim rezultatima koji trebaju kapital za dugoročne investicije omogućuju priliku za rast kroz prikupljanje sredstava bez obveze povrata i prodaje većinskog udjela.

>>>VE: Svrha Istanbulske konvencije je edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna

Hamag Bicro poduzetništvo podupire izdavanjem jamstava za odobrene kredite, dodjelom bespovratnih sredstava, mikrokreditiranjem i poticanjem investicija te financijskom potporom inovativnim i tehnološki usmjerenim tvrtkama. Voditeljica službe za zajmove u Sektoru za financijske instrumente Josipa Kutle Stepančić naglasila je kako ohrabruju svaki oblik ženskog poduzetništva s kvalitetnom idejom, perspektivnim planom i dobrim financijskim pokazateljima.

15. travanj 2024 11:57