Aktualno
StoryEditor

Konfrencija Croenergy 2017: Mijenja se svijest o energetskoj učinkovitosti

03. Listopad 2017.

Četvrti Croenergy 2017 – konferencija u organizaciji Regionalne energetske agencije (REGEA) na temu pokretanja i osiguranja financiranja projekata energetske obnove i energetske učinkovitosti – počeo je danas u sjedištu Regee, energetski obnovljenom zagorskom dvorcu Bračak.

- Probat ćemo manje pričati manje ex-katedra, a više diskutirati i promišljati s ciljem da znanje akumulirano u energetskim agencijama, županijama, gradovima, prenesemo na kolege koje dolaze iz regije i ostatka Hrvatske. Ideja nam je pokazati da se može raditi kako rade najbolji u Europi, a poruka je da se u Hrvatskoj može raditi dobro, promišljati i biti uspješan. Treba znati i htjeti i to nam je u zajedničkom interesu – kazao je ravnatelj Regee Julije Domac prilikom otvaranja konferencije.

>>> Hrvatske i slovenske energetske agencije rade zajedno

Pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Grada Zagreba i članica upravnog vijeća Regee Mirka Jozić upozorila je na konkretnu važnost energetske obnove zgrada, jer se u zgradarstvu, istaknula je, troši jako puno energije, što mnogi zanemaruju. Čak 40% od ukupne potrošnje energije (36% od ukupne emisije CO2) Europske unije čine privatne i javne zgrade, a njihovom obnovom energetske potrebe na razini EU mogle bi se smanjiti za više od 17%. Napomenula je i da je potrebno ravnomjerno razvijati regije.

- Mislimo da trebamo ravnomjerno razvijati regiju, posebno smo ponosni na Bračak, iako smo malo ljubomorni što nije u Zagrebu. Administrativne granice ne mogu biti granice našeg djelovanja, jer ljudi ne funkcioniraju tako i drago mi je da se tu pomiču i političke prepreke, premda nas politika često koči u projektima. Energetska agencija Regea pokazala je da politika nije problem i da može djelovati bez obzira tko je na vlasti  - rekla je Mirka Jozić.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar primijetio je da je upravo sjedište Regee, dvorac Bračak, primjer kako se s tehnologijom 21. stoljeća možete obnoviti kulturno dobro iz 19. stoljeća, te je potom podsjetio na uspješnost županije u energetskoj obnovi škola. Ali je istaknuo i da državna administracija ponekad koči lokalne projekte.

- Da nismo s Regeom krenuli u projekte, nisam siguran kako bi danas uopće funkcionirali, posebno u pogledu škola. Politika je tu da stvara preduvjete da se projekti mogu ostvariti, a u projektu New Light, po našem starom dobrom hrvatskom običaju, naiđete na zadnjoj stepenici na probleme u Ministarstvu, pa mjeru 4c4 vjerojatno nećemo moći koristiti za taj projekt. Moramo se naučiti dugoročnom planiranju. Struka, politika i privatni sektor već mora razmišljati s kojim će projektima ići od 2020 do 2030 godine – kazao je Kolar.

>>> Kakvu energetsku strategiju treba Hrvatska?

Hrvoje Frankić, zamjenik Župana Zagrebačke županije, objasnio je da je New Light projekt obnove javne rasvjete u regiji, da je vrijedan 20 milijuna eura te da će donijeti značajne uštede u godišnjim proračunima jedinica lokalne samouprave koje ga budu koristile, do razine od 1,1 milijun eura.

- Zagrebačka županija vlastitim primjerom dokazuje kako županija može puno postići planiranim pristupom. Od 2012. do 2016 godine vrijednost investicija u energetsku obnovu škola iznosi 19,3 milijuna kuna, ove godine obnovit će se dvije škole 8 milijuna kuna, uštedili oko 5 milijuna objedinjenom nabavom za električnu energiju i prirodni plin. U projekt električne mobilnosti uložili smo 1,5 milijun kuna i danas je četvrtina punionica u Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Prvi smo u državi po broju registriranih električnih vozila. Sve to je dokaz da se svijest građana o korištenju energije se mijenja – rekao je Frankić.

>>> HEP planira do 2021. izgraditi nov KKE EL-TO Zagreb

Croenergy konferencija prvi put je održana 2011. godine u Cavtatu s ciljem stjecanja i sakupljanja znanja o financiranju energetskih projekata. Na konferencijama koje su slijedile - u Tuheljskim toplicama 2013. i u Zagrebu 2015. pokazana je najbolja europska i hrvatska praksa u energetskim projektima. A tema ovogodišnje konferencije je usmjerena isključivo na financiranje i provedbu projekata.

Kroz tri dana Croenergy summita, sudionici će moći čuti iskustva iz bankarskog sektora, struke, privatnog i javnog sektora, ali i od djelatnika energetskih agencija koji savjetima potpomažu projektne nositelje iz privatnog i javnog sektora u ostvarenju njihovih ideja. Među predavačima i panelistima konferencije su i predstavnici nadležnih ministarstava (MRRFEU i MGIPU), državnih agencija, poslovnih i razvojnih banaka, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije te gospodarskih subjekata.

28. travanj 2024 22:31