Aktualno
StoryEditor

Konkurentnost Hrvatske nije se pomaknula s mjesta, a ipak u inerciji se uspjela pogoršati

01. Ožujak 2018.

Slaba konkurentnost Hrvatske u odnosu na ostale EU zemlje, osobito na zemlje sa sličnom gospodarskom prošlosti, koje su prošle kroz proces tranzicije iz planske u tržišnu ekonomiju, u posljednjem je desetljeću pogoršana. To pokazuje i Globalni indeks konkurentnosti prema kojem se Hrvatska nije pomaknula sa 74. mjesta na kojem je bila i u razdoblju 2016-2017.

Međutim, zauzimanje 74. mjesta u odnosu na 137 zemalja ne može se opisati kao stagnacija s obzirom na to da je ove godine na popisu jedna zemlja manje nego prošle godine, što znači da je Hrvatska zaronila malo dublje na listi lošije rangiranih zemalja.

>>> Konkurentnost – Veliki uspjeh: Preskočili smo Brazil… i pali za jedno mjesto

Hrvatska je lošije rangirana od svih članica EU iz srednje i istočne Europe (EU10) i to nije novost s obzirom da je tako već u posljednja četiri izvještaja Svjetskog gospodarskog foruma. Promatra li se razdoblje od deset godina, Hrvatska nema oscilacija u smislu prelaska na ‘svjetlu stranu‘ liste. Među polovicom u kojoj su najkonkurentniji posljednji je puta bila prije deset godina, u izvještaju za 2008./2009. Tada je zauzela 46. poziciju.

[caption id="attachment_325664" align="aligncenter" width="1691"] Relativni rangovi zemalja EU10 i Hrvatske, izvor: Izvještaji Svjetskog gospodarskog foruma, obrada HGK[/caption]

Po manjku mobilnosti Hrvatska stoji uz bok Češkoj i Estoniji koje su također imale najmanji raspon što se tiče promjene relativnih pozicija, dok su susjedna Slovenija, Latvija i Bugarska poprilično oscilirale i mijenjale pozicije u najvećem rasponu. Ipak, ako se već uspoređujemo sa susjedima, Slovenci su, baš kao i Hrvati u društvu Slovačke izdvojeni kao jedine nacije iz skupine EU10 koje su u 2017. godini ostvarile lošiji rezultat nego prije deset godina.

>>> Konkurentnost: Ekonomija će se sve više temeljiti na suradnji, sve manje na oštroj konkurenciji 

Upravo je to razdoblje zanimljivo promatrati jer se mogu napraviti neke paralele. Mađarska, Rumunjska i Bugarska te krizne 2008. bile su lošije rangirane od Hrvatske, a danas im gledamo u leđa. Osobito je zanimljiv primjer Bugarske koja je u skupini EU10 bila najlošije plasirana, a sada je prešišala Latviju, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i nas. Iako je razlog tome napredak gospodarstava tih zemalja, djelomično je razlog zaostajanja i pogoršanje ranga Hrvatske tijekom 2009. i 2010. nakon kojeg je zabilježena stagnacija u sljedećih sedam godina. Bugarski rang je u osam godina neprekidno rastao, dok je rang Rumunjske pretrpio pogoršavanja do 2013., potom je snažno napredovao, a onda se posljednje dvije godine ponovno pogoršao, ali opet je Rumunjska konkurentnija od Hrvatske. Mađarska je do 2011. naglo poboljšala rang, a potom je imala trend pada, no svejedno je i njezina konkurentnost cijelo vrijeme bila iznad Hrvatske.

[caption id="attachment_325665" align="aligncenter" width="1826"] Relevantni rangovi (postotak od ukupnog broja zemalja), izvor: Izvješća WEF-a, obrada HGK[/caption]

27. travanj 2024 16:35