Aktualno
StoryEditor

Koprivnički Vemo trade ove godine očekuje izvoz 97,5% ukupne proizvodnje u EU

23. Studeni 2017.

Koprivnička tvrtka Vemo trade koja se već 25 godina bavi proizvodnjom papirnatih vrećica, čak 99 posto svoje proizvodnje izvozi na tržišta Europske unije. Prošle godine proizveli su 80 milijuna papirnatih vrećica i poslovali s prihodom od 45 milijuna kuna. U rujnu ove godine, Vemo trade nagrađen je Zlatnom kunom koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora u kategoriji najboljih malih poduzetnika. Tvrtka minuciozno razvija svoj poslovni model i nastoji maksimalno iskoristiti svoje strateške prednosti i znanje, pokušavajući unaprijediti tehnološke procese. Specijalizirala se za točno ciljane segmente tržišta koji su prepoznali njihovu kvalitetu, kako samoga proizvoda, tako i kvalitetu usluge, što je, kako kaže izvršni direktor Davor Jurić, vrlo važno u izvozu.

  • Kako je počeo biznis tvrtke Vemo trade i kako se razvijao?
Još uvijek jedan od velikih problema je sporost i količina birokracije s kojom se svaki privatni poduzetnik bori svakodnevno. No mora se priznati da se u zadnjih godinu, dvije ipak situacija poboljšava i dosta se radi na olakšavanju poslovnog puta poduzetnicima.

- Tvrtka je počela s radom prije 25 godina i u samom početku radilo se o uvozu papirnatih vreća i prodaji na domaćem tržištu. Nakon vrlo kratkog vremena pokrenuta je prva proizvodnja trgovačkih vrećica klinastog dna, tzv. "škarnicli". 1995. godine proizvodnja se seli iz unajmljenog prostora u novo sagrađeni poslovni objekt, te se proizvodni program nadopunjuje industrijskim vrećicama zapremnina do 10 kg rasute mase, godinu dana kasnije nabavkom stroja za aplikaciju papirnatih ručki ulazi se u segment nosivih vrećica s ručkom koje su danas jedini tip proizvoda koji radimo. 2008. godine su krenule prve ozbiljnije investicije nabavkom potpune nove linije za automatiziranu proizvodnju papirnatih vrećica s plosnatom papirnatom ručkom i time je započet ciklus investicija koji još uvijek traje i unutar kojeg je do sada uloženo više od 50 milijuna kuna. Najveći pomak je ostvaren 2016. godine kada smo preselili u novosagrađeni objekt u poslovnoj zoni u gradu Koprivnici, gdje smo uz pomoć sredstava dobivenih iz EU fonda u razdoblju od 18 mjeseci povećali proizvodne kapacitete za više od 100% i zaposlili 40 novih radnika.

  • Koliko ljudi zapošljavate danas?

- Trenutno tvrtka ima 80-ak zaposlenika, s tendencijom rasta ovisno o potrebama daljnjeg širenja proizvodnih i logističkih kapaciteta.

  • Koje su prednosti i nedostaci kada imate vlastitu tvrtku?

- Najveća prednost je da sami donosite svoje odluke, bile one loše ili dobre, imate tu slobodu razvoja vlastitih ideja. Glavni nedostatak je zasigurno nedostatak slobodnog vremena, jer uspješna firma iziskuje ogromni osobni angažman i jako puno rada.

  • Što biste istaknuli kao probleme s kojima se susrećete u vašem biznisu?

- Još uvijek jedan od velikih problema je sporost i količina birokracije s kojom se svaki privatni poduzetnik bori svakodnevno. No mora se priznati da se u zadnjih godinu, dvije ipak situacija poboljšava i dosta se radi na olakšavanju poslovnog puta poduzetnicima. Naravno to je vrlo složen i dugotrajan proces i instant boljitak nije ostvariv preko noći. Trenutno je vrlo izražen problem odljev radne snage u razvijeniji dio EU, te nedostatak adekvatnog profila radnika.

>>>Ivan Milišić: Sapunoteka se razvijala korak po korak, bez kredita i marketinga

  • Imate li konkurenciju i kako se nosite s njom?

- Kao i svi i mi imamo konkurenciju, svaka konkurencija je zdrava pa čak i ona nelojalna jer uvijek tjera poduzetnika da unapređuje svoje poslovanje i nastoji biti bolji. Naravno teško se je nositi s konkurencijom iz istočnog i jugoistočnog dijela Europe jer je proizvodnja tamo ipak jeftinija nego u Hrvatskoj, isto kao i s dumping cijenama direktne konkurencije u okruženju, ali klijenti su ipak ti koji prepoznaju našu kvalitetu i pružaju nam stalnu podršku u našem daljnjem razvoju. Ipak smo mi već 20 godina u izvozu i znanje koje smo usvojili tijekom tih godina je neprocjenjivi kapital koji nam daje malu prednost ispred konkurencije.

  • Izvozite čak 99% u Europsku uniju. O kojim zemljama je riječ?

- Očekivani izvoz ove godine će biti cca. 97,5% ukupne proizvodnje, najveće tržište nam je Njemačka, s oko 65%, a ostatak se plasira u Francusku, Austriju, Italiju, Nizozemsku, Irsku, Finsku, Mađarsku…

  • Kakvi su vaši daljnji planovi?

- Prije svega i dalje opravdavati povjerenje koje nam naši klijenti već godinama ukazuju i dalje intenzivno ulagati u povećanje proizvodnih kapaciteta i pratiti tehnološki razvoj, te pokušati biti još bolji, i naravno pronaći malo slobodnog vremena za obitelj.

26. travanj 2024 23:00