Aktualno
StoryEditor

Kovačec: SME danas više koriste eRačun nego velike tvrtke

16. Veljača 2018.

Servis Moj-eRačun i poslovni tjednik Lider uz potporu Instituta za ePoslovanje organizirali su stručnu edukacijsku radinicu ‘Obavezan eRačun u 2018.‘ - utjecaj na gospodarstvo i primjena u B2B sektoru.

Maja Jurišić –Prlić s Instituta za ePoslovanje pričala je o osnovnim pojmovima vezanim uz eRačun. Definirala je kako je eRačun elektroničnki dokument istovjetan papirnatom računu koji primate poštom. Ističe kako je 100 posto pravno siguran te internacionalno prihvaćen.

- eRačun se šalje putem naprednog elektroničkog potpisa, aplikativnog ceftifikata te korisničkog imena i lozinke. Također postoji i vremenski žig koji verificira vrijeme slanja, sprema “string“ dokumente. U Hrvatskoj je FINA izdavatelj vremenskog žiga, a eRačun može se dobiti u PDF i XML obliku, ustvrdila je Jurišić – Prlić koja je pojasnila i što je eArhiv te kako može biti koristan.

Digitalizacija pokrenuta korištenjem eRačuna potakla je i najveće tvrtke u Hrvatskoj na korištenje eRačuna kao standardni način izdavanja računa, poput INA-e, HRT-a i DHL-a.

- eArhiv je informacijski sustav koji omogućuje pohranu i čuvanje svih vrsta dokumentacije u elektroničkom obliku, a omogućuje praćenje eDokumenata do kraja njegovog životnog ciklusa, kazala je Jurišić - Prlić.

>>>‘Obavezan eRačun u 2018.’: Hrvatska godišnje uštedi više od 850 milijuna eura na eRačunima

Zašto tvrtke sporo provode digitalizaciju?

Josip Kovačec, voditelj prodaje servisa Moj-eRačun ispričao je kako tržište eRačun prije 4 godine praktički nije niti postojalo, a danas nakon četiri godine je postavljeno tržište eRačuna koje je potaknulo tvrtke na korištenje istog.

- Na početku stvaranja tržišta održano je više od 180 edukacija na temu eRačuna, educirano je 2000 tvrtki, a edukacije je prošlo više od 3500 polaznika. Početak stvaranja percepcije o eRačunima i benefitima koje donose trajalo je neko vrijeme, a početkom korištenja eRačuna napravljeni su prvi koraci ka digitalizaciji poslovanja, kazao je Kovačec te rekao kako je postojalo mnogo problema prilikom uvođenja eRačuna.

Kovačec je naglasio kako je kompletna usluga danas na strani pošiljatelja. Pronađena su tehnička rješenja, prikupljaju se i ažuriraju baze primatelja, kompletna usluga je bez ikakvog troška. Dosadašnja digitalizacija pokrenuta korištenjem eRačuna potakla je i najveće tvrtke na korištenje eRačuna kao standardni način izdavanja računa, a koriste ih INA, HRT i DHL.

>>>e-poslovanje: Pripremite se – 2018. bit će godina početka potpune digitalizacije

- Probleme smo rješavali povjerenjem, edukacijom, jednostavnosti slanja te procesnoj pokrivenosti. Danas eRačun više nije povlastica velikih tvrtki, SME tvrtke danas eRačun koriste u većem postotku nego velike tvrtke, a mnoge SME tvrtke danas više svoje eRačune ne pretipkavaju na više mjesta jer tvrtke znaju izabrati ispravan način slanja te biraju kako će zaprimiti eRačun, zaključio je Kovačec.

Upotreba i primjena drugih elektroničkih dokumenata u poslovanju

Maja Jurišić - Prlić s Instituta za ePoslovanje izjavila je kako je poslovanje bez papira i pečata postalo sasvim uobičajeno te kako se sve mijenja putem eDokumenta. Osim eRačuna postoji eOdobrenje, eOpomena, ePrimka, eOtpremnica te mnogi drugi eDokumenti.  Također se osvrnula na DMS, informacijski sustav za upravljanje (poslovnim) dokumentima te eDokumentima.

Zaključila je kako su benefiti ePoslovanja da se resursi ne troše na nepotrebnu distribuciju informacija te se isključivo unose vrijedne informacije.

- Informacije su up -to- date, u formi da ih mogu koristiti relevantne osobe, povjerljive informacije su zaštićene od osoba koje im nemaju pristup te se pohranjuju radi lakšeg praćenja, uočavanja problema, novih mogućnosti ili radi pravne odgovornosti, ustvrdila je Jurišić - Prlić.

21. travanj 2024 13:22