Aktualno
StoryEditor

Krah maloprodaje: U idućim mjesecima zatvaranje 3,500 trgovina u SAD-u

16. Travanj 2017.

Tijekom prošle godine bankrot je proglasilo devet maloprodaja u SAD-u. U samo četiri mjeseca ove godine isto toliko ih je već podnijelo zahtjev za proglašenje bankrota. Business Insider komentira da se ta stopa velikom brzinom spušta na recesijsku razinu.

- 2017. će biti godina bankrota maloprodaja. Prodavači ostaju bez gotovine i javlja se domino efekt, kazala je odvjetnica za bankrote Corali Lopez-Castro. Ove su godine zahtjev za bankrot podnijeli Payless ShoeSource, hhgregg, The Limited, RadioShack, BCBG, Wet Seal, Gormans, Eastern Outfitters i Gander Mountain. Većina ih zatvara na stotine trgovina. Čak i oni koji uspijevaju održati poslovanje, zatvaraju rekordan broj trgovina. U idućih nekoliko mjeseci procjenjuje se zatvaranje više od 3 500 trgovina.

>>> Maloprodaja: Najveći dobitnik hrvatskog biznisa u prošloj i ovoj godini

U 2008. godini zabilježen je vrhunac što se bankrota u maloprodaji tiče. U toj godini bilo ih je 20. Prema  CNBC-u tu bi brojku SAD mogao doseći već u rujnu ako se ovakav trend nastavi. U recesiji je bilo tvrtki i banaka koje su spašavale maloprodaje otkupljujući ih i provodeći njihovo restrukturiranje. Međutim, danas nema mnogo tvrtki koje bi si to mogle prouštiti, smatra RBC Capital Markets.

>>> Trgovina na malo: Očekuje se rast potrošnje 30. mjesec zaredom

Drugim riječima, navike potrošača iz temelja se mijenjaju i neki se prodavači jednostavno ne mogu održati u tim novim uvjetima na tržištu. Najjače su pogođeni tradicionalne maloprodaje s velikim trgovinama. Posjetitelja trgovačkih centara sve je manje i njihov broj se već godinama smanjuje sukladno rastu popularnosti e-trgovine i promjenama u načinu na koji kupci troše novac. U razdoblju od 2010. do 2013. broj kupaca u shopping centrima opao je za za 50 posto, tvrdi tvrtka za istraživanje nekretnina Cushman & Wakefield. Sve se više troši na restorane, putovanja i tehnologiju, a sve manje na odjeću i razne modne dodatke.

>>> Bakić: Rast izvoza i prometa od trgovine na malo pokazatelj da je rast BDP-a prilično robustan

Stalnim zatvaranjem trgovina trgovački centri se bore kako bi ostali otvoreni i sve im je teže pronaći nove zakupce prostora. - Posljednjih nekoliko godina, većinu zatvorenih trgovina preuzeli su restorani, prostori za zabavu, kina, frizerski i kozmetički saloni te fitness centri. Nastavi li se zatvaranje trgovina, teško nam je zamisliti da postoji dovoljno koncepta za preuzimanje cijelog prostora trgovačkog centra, kazali su iz RBC Capital Marketa.

20. travanj 2024 11:37