Aktualno
StoryEditor

Kreće prvo ‘kontrolirano‘ istraživanje o mikrodoziranju LSD-a

14. Svibanj 2017.

Mikrodoziranje LSD-a, odnosno konzumiranje istog u minimalnim dozama da se njegovi psihodelični efekti ne osjete, navodno poboljšava kognitivne funkcije, olakšava bol i depresiju, a popularizirano je zahvaljujući knjizi ‘Stvarno dobar dan‘ (A Really Good Day) autorice Ayelet Waldman.

Ipak, ti učinci nisu znanstveno dokazani, s obzirom na to da je LSD davne 1968. proglašen ilegalnom supstancom, stoga je gotovo nemoguće provesti kontrolirano istraživanje o tome, piše BoingBoing.

No, istraživačica Amanda Fielding, koja si je svojedobno u ime istraživanja svijesti izbušila rupu u glavi, a danas vodi Beckley Foundation koji se bavi psihodeličnim istraživanjima, planira provesti studiju o koja će pokazati jesu li tvrdnje o koristima mikrodoziranja istinite.

>>>Đikićev tim otkrio nove signalne putove koji blokiraju infekciju Salmonelom

U prvom znanstvenom istraživanju koje proučava učinke mikrodoziranja, sudjelovat će 20 sudionika koji će konzumirati niske doze LSD-a, od 10, 20 i 50 mikrograma, a neki od njih konzumirat će lažnu supstancu kako bi se uočio potencijalni placebo efekt.

Nakon konzumacije, mozak ispitanika bit će snimljen pomoću magnetske rezonance (MRI) i magnetoencefalografija (MEG), koja mjeri magnetska polja nastala električnom aktivnošću neurona u mozgu. Za vrijeme mjerenja sudionici će rješavati različite kognitivne zadatke, kao što su razni neuropsihološki testovi.

>>>Istraživanje: Europljani i Amerikanci sve skloniji ‘bezgotovinskom društvu’

Osim toga, sudionici će protiv umjetne inteligencije će igrati stratešku igru Go, čime će se procijeniti učinak igrača tijekom utakmice.

Proučavanjem mozga koji je pod utjecajem male količine LSD-a, Fielding se nada da će otkriti način na koji se mijenjaju tvari u mozgu kako bi se poboljšala kreativnost i rješavanje problema.

Fielding tvrdi da su koristi ovakvog istraživanja prevelike da bi ih ignorirali.

Ako studija bude uspješno provedena, to će biti drugi put da je promatran mozak ljudi na LSD-u, prvu studiju je 2016 proveo Imperial College London, a financirala ju je Beckley Foundation, te je otkriven značajan podražaj neuronske aktivnosti u područjima mozga koji je povezan s vidom tijekom halucinacija.

Fielding je suočena s dvije prepreke prije nego počne s istraživanjem, prva prepreka su sredstva, druga je nabava LSD-a.

Kako bi riješila problem financiranja, jer joj je potrebno 350 tisuća dolara, udružila se s njujorškim poduzetnikom Rodrigom Ninom, koji je nedavno pokrenuo platformu za prikupljanje donacija za istraživanja psihodelije u ustanovama kao što su Beckley Foundation, Sveučilište Johns Hopkins i Sveučilište u New Yorku.

>>>Istraživanje: Samo 1,2 posto hrvatskih potrošača ne konzumira meso

Druga prepreka je očigledna, iako je u posljednjem istraživanju 2016. koristila LSD koji je bio proizveden za potrebe istraživanja od strane laboratorija kojeg je verificirala vlada, boji se da je ta zaliha odavno potrošena.

24. travanj 2024 02:40