Aktualno
StoryEditor

Krediti kućanstava porasli na 120,5 milijardi kuna, najviše od 2016.

01. Lipanj 2018.

U travnju je godišnja stopa rasta stanja kredita sektora kućanstava iznosila 2,2%, a razina zaduženja od 120,5 milijardi kuna bila je viša za 2,6 milijardi kuna nego prije godinu dana, a ujedno i najviša od početka 2016. godine, analizira HGK preokret trenda u zaduženju kućanstava u Hrvatskoj.

>>> RBA: Krediti stanovništvu porasli na 119 milijardi kuna

Prestanku razduživanja ovoga sektora, analiziraju Komora nadalje, pridonio je oporavak stambenih kredita, čija vrijednost na godišnjoj razini raste od studenoga prošle godine (u travnju 2,0%). Kako je s početkom rasta stambenih kredita koincidirao početak subvencioniranja stambenih kredita za mlade (stupio na snagu 15. srpnja 2017. godine), prema kojem je u 2017. godini realizirano i odobreno 2.320 zahtjeva, treba pretpostaviti da je rast stambenih kredita bio gotovo uvjetovan ovom mjerom.

>>> Ukupni krediti u veljači pali 4,8 posto na godišnjoj razini

Pritom su bili dominantni kunski krediti, koji su u ukupnim stambenim kreditima porasli do rekordnog udjela od 27,8% (rast u dvije godine za 14,4 postotna boda). No unatoč rastu stambenih kredita, i dalje je dominantan rast zaduživanja kućanstava po gotovinskim nenamjenskim kreditima, koji su u travnju bili viši za 3,3 milijarde kuna ili 8,1% na godišnjoj razini. I ovdje je dominantan rast kunskih kredita, koji sada čine rekordnih 69% u ukupnim kreditima ove vrste (rast u dvije godine za 17,6 postotnih bodova). Tako su kućanstva trenutno zadužena točno polovinu u kunama, što je 13,5 postotnih bodova više nego prije dvije godine. Ostale se vrste kredita, poput kredita za automobile, potrošačkih kredita, pa čak i prekoračenja po kreditnim karticama, ne oporavljaju.

>>> RBA: Krediti stanovništvu porasli šesti mjesec zaredom, rast ubrzan

Istodobno, sektor nefinancijskih institucija razdužuje se i dalje, što je i pod znatnim utjecajem prodaje nenaplativih i teško naplativih kredita, koji znatno više opterećuju ovaj sektor (krajem prošle godine 22,29% kredita ovoga sektora bilo je teško naplativo ili potpuno nenaplativo, a u cijeloj 2017. godini banke su prodale 6,2 milijarde kuna ovih kredita). Kreditna je zaduženost ovoga sektora krajem travnja iznosila 84 milijarde kuna te je bila 30,3% niža od kreditne zaduženosti sektora kućanstava. U ovoj godini, uz gospodarski rast i potrebe za investicijama, bolje stanje na tržištu rada te nastavak subvencioniranja stambenih kredita, očekuje se daljnje jačanje kreditne aktivnosti banaka, zaključuje HGK.

24. travanj 2024 18:43