Aktualno
StoryEditor

Kreditna banka Zagreb: Neto dobit lani povećana na više od 20 milijuna kuna

04. Veljača 2018.

Kreditna banka Zagreb prošlu je godinu završila s neto dobiti većom od 20 milijuna kuna, što je 7,2 milijuna kuna više u odnosu na 2016. Jedna je to od najuspješnijih godina od osnivanja banke u kojoj je ujedno ostvarena najveća operativna dobit (neto dobit iz redovnog poslovanja prije rezervacije za rizične kredite) – više od 50 milijuna kuna.

Od provedenih rezervacija 11 milijuna kuna odnosi se na kredite prema tvrtkama na koje se primjenjuje Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

Prošla je godina za KBZ bila jedna od najuspješnijih od osnutka. Ostvarena je i najveća operativna dobit – više od 50 milijuna kuna.

>>>Aleksić: Udruga Franak Vladi nudi pomoć u arbitražnom sporu s ‘nepoštenim bankama’

– Budući da je riječ o kreditu osiguranom založnim pravom na nekretnini, na temelju toga očekujemo prihod u budućem razdoblju. Banka i inače ugovara kvalitetne instrumente osiguranja pa su posljedično tome i stope neurednih kredita pravnim i fizičkim osobama kontinuirano niže od tržišnih prosjeka, objašnjavaju u Kreditnoj banci Zagreb, na čijem je čelu predsjednik Uprave Boris Zadro.

Njezin je ukupni prihod u 2017. bio 177,9 milijuna kuna, od čega se na kamatne prihode odnosi 129,3 milijuna kuna ili 73 posto. Ostvareni je kamatni prihod za oko 13 milijuna kuna manji u odnosu na prethodnu 2016., a posljedica je tržišnih kretanja koja su uvjetovala pad kamatnih stopa na plasirani novac bankinim klijentima. Banka je smanjila i kamatne troškove, tj. troškove posudbe novca, ponajprije kamatne stope na štednju građana kao ključnog izvora, i više od smanjenja kamatnog prihoda, pa je ukupni neto kamatni prihod porastao za čak 29 posto.

>>>Svjetska banka: Bogatstvo Hrvatske po glavi stanovnika 147.545 dolara, najveći rast u BiH

U kategoriji neto prihoda od provizija i naknada ostvaren je rezultat od 19,2 milijuna kuna, što je 800 tisuća kuna manje u odnosu na usporedivo razdoblje. Ipak, tek se očekuje bolji rezultat s obzirom na to da je broj klijenata koji se aktivno koristi uslugama platnog prometa banke u konstantnom porastu.

U KBZ-u napominju da je 2017. bila godina optimizacije poslovnih procesa s krajnjim ciljem povećanja efikasnosti poslovanja. Dosegnuti su tržišni prosjeci više ključnih pokazatelja poslovanja, a povećana je i kadrovska efikasnost s obzirom na to da KBZ u odnosu na usporedivu grupu banaka ima i do 15 posto manje zaposlenika.

18. travanj 2024 07:36