Aktualno
StoryEditor

Krstičević: Vrhunski promotor domaće obrambene industrije je Hrvatska vojska

18. Svibanj 2018.

Hrvatska ima vrhunske vojne proizvode i vrhunskog promotora tih proizvoda, Hrvatsku vojsku, izjavio je u petak u Bukureštu ministar obrane Damir Krstičević tijekom posjeta tamošnjem vojnom sajmu.

Premijer Andrej Plenković i ministar Krstičević obišli su Međunarodni sajam obrane, aeronautike i sigurnosti “Black Sea Defense and Aerospace 2018” na kojem svoje proizvode izlaže devet tvrtki iz Hrvatske: Agencija Alan, Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-Ko, Odjeća, KROKO i Šestan-Busch.

>>>Krstičević i Božinović predstavili vježbu SIGURNOST 18

"Vrlo intenzivno radimo na promociji hrvatske obrambene industrije", kazao je tom prigodom Krstičević.

"Imamo vrhunske proizvode i vrhunskog promotora tih proizvoda, HV", naglasio je.

Krstičević i rumunjski kolega Mihai-VIorel Fifor potpisali su u petak izjavu o unaprjeđenju bilateralne sigurnosne i obrambene suradnje.

"To je vrlo važno", kazao je Krstičević, "jer će nam omogućiti da produbimo suradnju u nekoliko područja, u obrambenoj industriji, zajedničkim vojnim vježbama, suradnji u području zrakoplovstva (i Rumunjska ima u upotrebi korištene zrakoplove  F-16), vojne medicine, školovanja i razmjene časnika".

"Hrvatska gradi strateški odnos s Rumunjskom, što je vrlo bitno u kontekstu sigurnosti", zaključio je Krstičević.

Premijer Plenković i ministar obrane obilaskom sajma završili su službeni posjet Rumunjskoj. Njegov središnji dio bio je Plenkovićev susret s rumunjskom kolegicom Vioricom Dancilom nakon kojeg je rečeno kako je postojeći intenzitet odnosa Rumunjske i Hrvatske, koji se očituje u suradnji u europskim pitanjima, na gospodarskom, obrambenom, prometnom i drugim poljima, najdinamičniji je u povijesti dviju zemalja.

>>>Krstičević ustvrdio da je Hrvatska vojska postala brend, vojnici jačaju ugled domovine

"Ovakvoj dinamici dijaloga na najvišoj razini, na resornoj razini naših ministara, kao i na unaprjeđenju gospodarske suradnje nismo svjedočili u proteklih gotovo 30 godina", istaknuo je na zajedničkoj konferenciji s rumunjskom čelnicom premijer Andrej Plenković, drugog dana svog posjeta Rumunjskoj, dodavši kako posebice veseli jačanje trgovinske razmjene koja je prešla 310 milijuna eura.

Dancila je naglasila kako je razmjena prošle godine rasla 25 posto, što ne čudi s obzirom na poduzete napore u tom smjeru.

Daljnjem rastu će doprinijeti i počasni konzulat koji je Rumunjska u ožujku otvorila u Splitu, dodala je premijerka, a Plenković je ustvrdio da je Bukurešt na čelo konzulata imenovao "izrazito uglednu i utjecajnu" osobu u hrvatskom gospodarskom svijetu, Stipu Roglića iz tvrtke Orbico.

>>>Zaklada vojne solidarnosti pružit će potporu zaposlenima u obrambenom sektoru

Rumunjska i Hrvatska uz Finsku čine takozvani  "trio" koji od 1. siječnja 2019. preuzima predsjedanje Europskim vijećem. Trio priprema zajednički program, utvrđuje teme i glavna pitanja u razdoblju od 18 mjeseci. Bukurešt predsjeda u prvom polugodištu 2019., a Hrvatska u prvom polugodištu 2020. godine, obje po prvi puta od ulaska u europsku obitelj.

"Dolazimo u poziciju vođenja Vijeća baš u vrijeme izazova za EU – od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz tog saveza, novih izbora za Europski parlament, pa do pregovora o višegodišnjem financijskom okviru", rekao je Plenković na konferenciji, dodavši kako je u tom kontekstu važno da u idućim tjednima i mjesecima bude dogovoren zajednički program triju država.

Dvije države složne su i u davanju podrške euroatlantskoj perspektivi državama zapadnog Balkana te obje žele članstvo u  šengenskom prostoru.

>>>U Sofiji podržan prijedlog da se idući summit EU-zapadni Balkan održi u Hrvatskoj

Premijeri su posebno naglasili i zajedničku pripadnost dunavskom bazenu i istaknuli njegov prometno-gospodarski potencijal.

"Nastojat ćemo u razdoblju koje je pred nama ojačati strategiju EU-a za dunavsku regiju, da povežemo sve zemlje od Schwarzwalda do Crnog  mora", rekao je Plenković.

02. svibanj 2024 15:37