Aktualno
StoryEditor

FOTO: ‘Krunski dragulj‘ Jeddah Tower nadvisit će Burj Khalifu, vinuti luksuz pod oblake

28. Siječanj 2018.

U Saudijskoj Arabiji u tijeku je izgradnja tornja Jeddah Tower koji će otvorenjem, najavljenim za 2020. godinu, postati najviša građevina na svijetu, prenosi CNN Style. Zahvaljujući visini od tisuću metara Jeddah Tower će svrgnuti s trona slavni Burj Khalifa toranj u Dubaiju visok 72 metra. Procjenjuje se kako će izgradnja koštati 1.4 milijarde dolara.

Toranj će biti krunski dragulj komercijalnog i stambenog projekta Jeddah Economic City koji će se protezati na 5.3 milijuna metara kvadratnih, a u njemu će se smjestiti domovi, hoteli, uredi i turističke atrakcije. Međutim, realizacija projekta ne teče glatko, prvenstveno zbog raznih kašnjenja u rokovima koji se događaju od samog početka izgradnje 2013.

>>>Dubai gradi najveću marinu na Bliskom istoku

U studenom prošle godine dvije najistaknutije osobe povezane s projektom saudijski princ Al-Waleed bin Talal te predsjednik građevinske tvrtke Bin Laden Group, Bakr Bin Laden, uhićeni su u sklopu antikorupcijske čistke. Usprkos tome, iz tvrtke Jeddah Economic Company, koja stoji iza projekta, potvrdili su da će izgradnja u skladu s planovima biti gotova do 2020.

Od prizemlja do vidikovca koji će se nalaziti na 157. i 158. katu vožnja dizalom trajat će samo 66.5 sekundi.

Toranj površine 243.866 kvadrata imat će 252 kata, dok će se vidikovac nalaziti na visini od 664 metra s vanjskom platformom veličine 500 kvadrata. Osim vidikovca u toranj će se smjestiti Four Seasons Hotel s pet zvjezdica i 97 apartmana.

>>>Pariz gradi toranj ‘Bijela šuma’ koji će krasiti 2000 biljki

Sedam katova zauzet će uredi, a na četiri kata smjestit će se 325 luksuznih stanova. Dizala će dosegnuti visinu od rekordnih 660 metara, dok će posjetitelji do vidikovca doći izravnim dizalom koje će ih prevoziti pri brzini od 20 kilometara na sat.

Drugim riječima, od prizemlja do vidikovca koji će se nalaziti na 157. i 158. katu vožnja dizalom trajat će samo 66.5 sekundi.

>>>VIDEO: Alphabet gradi digitalni grad u Kanadi

Izgradnja tornja uklapa se u plan saudijske vlade nazvan Saudi Vision 2030, koji ima za cilj diverzificirati gospodarstvo kraljevstva i smanjiti ovisnost o nafti, te podići status grada kao globalnog igrača.

- Egipćani su gradili piramide. U srednjovjekovnoj Francuskoj građene su ogromne katedrale i crkve. U modernim vremenima izgrađeni su New York i Chicago. I zaista, to je znak snage i domišljatosti. Kao i u svakom gradu, nakon što imate novac, nakon što imate energiju, želite snagu. Nakon snage želite uspostaviti nešto, ostaviti nešto iza sebe. Zato će Jeddah dobiti građevine o kojima će mnoge generacije razgovarati, objašnjava Mounib Hammoud, CEO  Jeddah Economic Company.

19. travanj 2024 01:51