Aktualno
StoryEditor

Kujundžić pobjegao od roditelja koji traže spas za svoju djecu

30. Studeni 2017.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=Yr4ULEHjFHc

Predstavnici udruge Kolibrići, koja okuplja roditelje vitalno ugrožene djece, te Koalicije udruga u zdravstvu u četvrtak su na Markovu trgu prosvjedom od Vlade zatražili da djeci oboljeloj od spinalne mišićne atrofije osigura lijek Spinrazu, a među njih je došao ministar zdravstva Milan Kujundžić te ih pozvao na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Sudionici prosvjeda "Spinraza za sve" isticali su da taj lijek ne predstavlja trošak za državi nego dugoročnu uštedu, ističući da će upotreba Spinraze dugoročno smanjiti troškove liječenja u bolnicama. Prosvjednici tvrde kako je riječ o lijeku kojim se može spriječiti progresija spinalne mišićne atrofije.

>>>Kujundžić dobio više novca, ali nedovoljno za sve potrebe zdravstva

Na transparentima ispisali poruke "Božićna želja", "Spinarza za sve", "Djeca umiru, a mladi odlaze", "Hrvatska 2017.", "Moj život bez kolica je u vašim rukama".

Uoči jutrošnje sjednice Vlade, ministar Kujundžić poručio je da će Ministarstvo zdravstva učiniti sve što može, poštujući pravila struke, kako bi oboljela djeca dobila novi efikasni lijek za tu bolest.

Prema pisanju Indexa, Kujundžić je kratko popričao s roditeljima, a onda je pobjegao, predstavnike roditelja u 11 sati će primiti Plenković.

Strenja Linić je dala amandman za osnivanje Fonda za inovativne lijekove, no rekla je da je Sabor to odbio. Roditelji će od premijera zatražiti odmah osnivanje ovog Fonda i lijek za svu ovu djecu.

>>>Kujundžić: Dugovi u zdravstvu porasli na 8,2 milijarde kuna, uskoro uplate veledrogerijama

Kao kratkoročno rješenje tražit će da odmah krene liječenje djece za koju postoje medicinske indikacije.

- S roditeljima sam u kontaktu, razumijem njihove nade i očekivanja od toga lijeka i učinit ćemo sve što se može, ali pri tome poštujući pravila struke i mogućnosti koje se otvaraju u sustavu medicine, izjavio je Kujundžić.

24. travanj 2024 22:36