Aktualno
StoryEditor

Kurz i Rutte ‘vrlo nesretni‘ zbog slovenskog arbitražnog pitanja

02. Siječanj 2018.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u ponedjeljak je zajedno s nizozemskim premijerom  Markom Rutteom izrazio zabrinutost zbog spora oko granice između Slovenije i Hrvatske, javila je agencija STA.

Kurz i Rutte to su kazali na konferenciji za novinare nakon susreta u Beču, a obojica su iskazala spremnost da pomognu u rješavanju tog pitanja, kaže STA.

Kurz je rekao da je "vrlo nesretan" zbog te situacije u zemlji koja je susjeda Austriji te želi "pozitivno doprinijeti rješavanju sukoba". I Rutte je kazao da želi pomoći u rješavanju tog pitanja, dodaje STA navodeći austrijsku agenciju APA.

>>> Erjavec Hrvatskoj najavio tužbu ako ne pristane na provedbu arbitraže

Arbitražni sud donio je 29. lipnja presudu o granici između Hrvatske i Slovenije. Hrvatska presudu ne priznaje jer je izašla iz arbitražnog procesa kojeg smatra kontaminiranim i kompromitiranim, a Slovenija je inzistirala na njezinoj provedbi. Nakon što je donijela implementacijske zakone Ljubljana je prošli tjedan i najavila da od subote i isteka šestomjesečnog roka počinje provoditi presudu.

Kurz čija će zemlja u drugom polugodištu ove godine preuzeti predsjedanje Unijom, s Rutteom je razgovarao o najvećim izazovima za EU - Brexitu,  migracijama i proračunu EU-a.

16. travanj 2024 21:14