Aktualno
StoryEditor

Kuščević: Do kraja godine bit će moguća digitalna predaja projektne dokumentacije

03. Svibanj 2017.

Arhitektura je važna u održivom razvoju Hrvatske, a arhitekti mogu pridonijeti rješavanju pitanja koja koče razvoj gradnje, istaknuo je u srijedu ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević na konferenciji "Gospodarski razgovori o arhitekturi", održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Vlada je, kako je kazao, usvojila Strategiju prostornog razvoja Hrvatske, u izradi je Prostorni plan Hrvatske, a arhitekti su svojim znanjem i iskustvom pozvani djelovati na tom području.

>>>Lovro Kuščević: Pravi i pravični porez na nekretnine dolazi 2020.

- Uočene probleme i najbolja zakonska rješenja nastojat će se rješavati izmjenama Zakona o gradnji te Zakona o prostornom planiranju, dok će se Zakonom o javnoj nabavi uvoditi kriteriji koji će rezultirati izvrsnošću, a ne samo cijenom odabira, rekao je Kuščević napominjući da će se do kraja godine omogućiti predaja projektne dokumentacije digitalnim putem, sustavom e-dozvole.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj je istaknula kako se, zahvaljujući brojnim izmjenama, Generalni urbanistički plan (GUP) pretvara u provedbeni dokument.

>>>Sabor izmijenio Zakon o gradnji: Pojednostavljuje se sustav i uklanjaju zapreke

- Primjećuje se nedostatak stručne arhitektonske kritike, a uočljivo je i odustajanje od javnog natječaja koji predlaže najbolja stručna rješenja za urbanizam, arhitekturu i dizajn javnog prostora. Nedostaje i edukacije za djelovanje na gospodarskom planu, kazala je Čagalj napominjući kako planiranim, sustavnim razvojem graditeljstvo treba postati značajan i konkurentan domaći izvozni proizvod.

Fokus na kvalitetu

Govoreći o Zakonu o javnoj nabavi, direktor tvrtke Studio A Nenad Kondža je istaknuo da je u pitanjima odabira arhitekta važno koristiti postupke u kojima neće biti odlučujuća cijena, već kvaliteta.

- Potrebno je uspostaviti sustav ocjenjivanja arhitektonskih projekata, a važna je i uspostava sustava povjerenstva, kazao je.

-Hrvatska je, od 189 zemalja u svijetu na 40. mjestu prema lakoći poslovanja, 60. mjestu u uknjižbi vlasništva, a na 129. mjestu u izdavanju građevinskih dozvola. Za izdavanje dozvole potrebno je 19 dokumenata i 128 dana, a troškovi građevinske dozvole iznose 8,8 posto vrijednosti nekretnine. U zadnjih 25 godina doneseno je 140 zakona i propisa iz područja gradnje, istaknuo je direktor tvrtke UPI 2 Daniel Malčić.

>>>Vlada želi olakšati izdavanje dozvola za građenje

Direktor tvrtke Atrium Miroslav Škoda smatra kako je potrebno pojednostaviti dozvole za građenje, što je ključna točka i imperativ za investicije. Ističe kako se novim Zakonom o gradnji mora ubrzati postupak izdavanja dozvole za izgradnju.

Na skupu je zaključeno da treba početi vrednovati arhitektonske i graditeljske projekte, da sustav javne nabave i javni ulagači moraju prilikom dodjele poslova projektiranja osigurati odabir prema kriterijima kvalitete te da je potrebna sustavna reforma Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju te izmjene u upravnom postupku pri ishođenju građevinske i lokacijske dozvole.

Potrebna je također reforma procedure e-dozvole, skraćivanje rokova i ukidanje nepotrebnih količina dokumentacije te proširenje zakonskih ovlasti glavnog projektanta i arhitekta u procesu gradnje.

Rečeno je i kako se procedure kod izdavanja dozvola (lokacijskih i građevinskih) moraju pojednostaviti, a zakonodavni okvir koji regulira građenje mora biti jednostavan i učinkovit.

Konferencija je održana u organizaciji HGK i Udruženja arhitekata HGK.

20. travanj 2024 09:34