Aktualno
StoryEditor

Kuščević: Lex šerif ne donosi se zbog Bandića

01. Prosinac 2017.

Saborska oporba u petak je ustrajala u ocjeni da će zbog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koji je prozvan "lex šerif", lokalnog čelnika biti nemoguće smijeniti, kao i da se donosi zbog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, no ministar uprave Lovro Kušćević to je oštro odbacio.

Iako su konačnim prijedlogom zakona dodatno ojačana predstavnička tijela mogućnošću pokretanja postupka opoziva lokalnog čelnika dvotrećinskom većinom, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) uvjeren je kako je zakon rađen da bi se Bandiću "omogućio alat ako će mu zatrebati".

>>> Kuščević primio sedamdesetak ‘nesuvislih pritužbi’ na lex šerif

"Ovim se neće stvoriti mehanizam ravnoteže, već će se stvoriti monolit u obliku izvršne vlasti gradonačelnika, načelnika i župana kojeg je gotovo nemoguće svrgnuti, koji može, ako mu ne paše, ponovno pokrenuti izbore i promijeniti si vijeće", ustvrdio je Sinčić.

Za Branka Hrga (HDS, HSLS, HDSSB) naziv "lex šerif" je pogrešan. "Prvo sam rekao da je ovo ‘lex predstavničko tijelo‘, a onda da je to ‘lex dogovor‘. Sada se onemogućuje lokalnom čelniku da isprovocira prijevremene izbore jer ne može povući proračun. Ako ga želi donijeti, ako nema većinu u vijeću mora se dogovarati s vijećem", hvalio je Hrg predloženi zakon.

Ministar uprave Lovro Kušćević odbacio je optužbe da je zakon rađen za Bandića. "Radi se o zakonu koji će se odnositi na cijelu Hrvatsku i ne prihvaćam tvrdnje da se zakon radi zbog određenog grada, županije ili općine ili, ne daj Bože, nekog gradonačelnika, načelnika ili župana", poručio je.

>>> Nekić: Lex šerif osigurava stabilnost za provođenje EU projekata

Za Mostovog Roberta Podolnjaka zakon ne bi smio stupiti na snagu tijekom trajanja mandata akutualnog saziva predstavničkih i izvršnih tijela.

"Pravilo je da zakon koji bitno mijenja pravila igre u odnosu izvršnog i predstavničkog tijela ne stupa na snagu usred mandata. Vjerujem da ni predlagatelj ne zna kako će se ta igra predstavničkog tijela i izvršnog tijela odraziti u ovih mjesec dana, kad ovaj zakon stupi na snagu praktički u hitnom postupku", poručio je.

SDP-ovac Marko Vešligaj upozorio je da prevelika koncentracija izvršnih moći uz slabe nadzorne mehanizme otvara prostor za korupciju.

16. travanj 2024 11:30