Aktualno
StoryEditor

Kutija cigareta prosječno skuplja dvije kune od iduće godine

25. Listopad 2018.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je najavio da će Ministarstvo do kraja godine Vladi predložiti izmjene trošarina na cigarete kojim bi prosječna cijena kutije cigareta od početka iduće godine porasla do dvije kune.

Odgovarajući na novinarske upite ima li konkretan plana sanacije dugova u zdravstvu, Marić je rekao kako je ukupan dug toga sektora trenutno na razini od oko sedam milijardi kuna te kako, uz zahvate predviđene trećim krugom porezne reforme koji će zdravstvu donijeti dodatne prihode, to traži i "dodatne uskladbe i prilagodbe na rashodnoj strani kako bi se cijeli sektor dodatno racionalizirao".

>>>Namet na cigarete i alkohol donijet će dvije milijarde kuna više zdravstvu

Novinare je zanimalo i jesu li usklađeni pogledi ministarstava zdravstva i financija o oporezivanju alkohola i cigareta.

Marić je odgovorio da će Vlada nastojati amortizirati mogući udar na cijene automobila zbog novoga mjerenja ispušnih plinova, a do kraja godine Ministarstvo financija će Vladi predložiti uredbu kojom bi se regulirao posebni porez odnosno trošarina na cigarete, s obzirom da je ona sada ispod europskog zadanog minimuma.

- Morat će doći do određene korekcije, ali ona koju ćemo predložiti je značajno manja od one koju smo čuli od drugih resora. Na, recimo, prosječnu cijenu kutije cigareta to bi bilo do dvije kune, rekao je Marić novinarima na marginama HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza.

Marić o Uljaniku

Ministar financija je odgovarajući na niz pitanja o Uljaniku uz ostalo najavio da će se u podmirenje obveza po državnim jamstvima za Uljanik krenuti kratkoročnim zaduženjem.

Podsjećajući na jučerašnji Vladin zaključan kojim je prihvaćeno Izvješće Ministarstva financija o očekivanim fiskalnim učincima po aktivnim državnim jamstvima odobrenim društvima Uljanik grupe, Marić je istaknuo da je taj zaključak uz ostalo donesen s ciljem omogućavanja podmirenje protestiranih jamstava prije rebalansa proračuna, a kako bi se izbjeglo daljnje kumiliranje troškova i naknada.

- Mi moramo namaknuti ta sredstva. U ovom trenutku u originalnom proračunu mi nemamo više zakonsku mogućnost uzimati neke dugoročne izvore, ali imamo mogućnost putem kratkoročnih izvora krenuti u servisiranje tog duga, rekao je Marić.

>>>Plenković: Podaci o proračunu pozitivni, ali čeka se što će biti s jamstvima za Uljanik

Marić je podsjetio je da je ukupan iznos aktivnih jamstava danih Uljaniku 4,3 milijarde kuna, a Ministarstvo procjenjuje da će obveze države prema protestiranim jamstvima za Uljanik do kraja godine iznositi najmanje 2,5 milijardi kuna.

- Taj iznos, na žalost, može biti samo veći. Međutim, bez obzira na taj jednokratni šok, on neće dovesti pod znak pitanja stabilnost javnih financija, ponovio je ministar financija.

Podsjetio je da se javni dug dvije godine za redom smanjuje, a smanjivat će se i ove godine, iako bi doduše smanjenje bilo veće da nema jednokratnog šoka po jamstvima za Uljani.

>>>Marić: Izvoz je više povezan s uvozom nego s industrijskom proizvodnjom

Neminovno je da cjelokupni iznos (protestiranih jamstava) ulazi u javni dug, samo je pitanje u koju godinu i kako će ga europski i naš statistički ured tretirati u smislu obračuna, napomenuo je Marić.

Ministar financija je odgovarajući na novinarska pitanja uz ostalo kazao da o budućnosti Uljanika treba razgovarati i dalje te da je i ministar gospodarstva Darko Horvat već nekoliko puta rekao da je u razgovorima s nekim potencijalnim strateškim partnerima.

- To restrukturiranje koje je neminovno, na neki način, je samim činom protestiranja jamstava započelo. Nema nikakve alternative, jer svi ti krediti, sva ta jamstva, svi ti nezavršeni poslovi sada dolaze na naplatu, rekao je.

24. travanj 2024 03:13