Aktualno
StoryEditor

KUZ traži uvođenje jedinstvene stope PDV-a od 5 posto na sve lijekove

29. Kolovoz 2018.

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) upozorila je u srijedu na problem dvostrukih stopa PDV-a na lijekove i predložila uvođenje jedinstvene stope PDV-a na lijekove od 5 posto, kako bi se pacijentima povećala dostupnost bezreceptnih lijekova za koje sada plaćaju PDV od 25 posto.

>>>Predloženo snižavanje opće stope PDV-a na 24% od 2020. – javna rasprava do 6. rujna

Nije nam cilj povećanje potrošnje bezreceptnih lijekova nego njihova veća dostupnost onima koji ih trebaju i manji utjecaj na njihov kućni proračun, navodi u priopćenju predsjednik KUZ-a Ivica Belina, u povodu javne rasprave o PDV-u i mogućem smanjivanju njegovih stopa.

"U liječenju teških i kroničnih bolesti također postoji potreba za suportivnim liječenjem, uz osnovno liječenje bolesti, koje se u velikom broju slučajeva odnosi na liječenje bezreceptnim lijekovima, koje pacijenti sami kupuju i plaćaju", kaže se u priopćenju.

S obzirom da status receptnog ili bezreceptnog lijeka dodjeljuje Hrvatska agencija za lijekove i medicinska pomagala ili Europska agencija za lijekove, isključivo na temelju podataka o njihovoj sigurnosti i učinkovitosti, takav status lijeka nikako ne bi smio biti kriterij u određivanju porezne stope, jer ispada da su lijekovi s provjereno višim stupnjem sigurnosti za pacijente istovremeno skuplji, poručuje KUZ.

Iz KUZ-a naglašavaju da građani trebaju kupovati bezreceptne lijekove samo kad su im doista potrebni, a o njihovu uzimanju trebaju obavijestiti svog liječnika obiteljske medicine.

>>>Marija Zuber: PDV po računu – Na povrat imaju pravo i hrvatski državljani s prebivalištem izvan RH

"Za kronične pacijente bilo bi vrlo važno da se prilikom kupovine bezreceptnih lijekova posavjetuju s ljekarnikom, jer neki lijekovi mogu biti vrlo opasni u kombinaciji s njihovom uobičajenom terapijom", ističe se u priopćenju.

28. travanj 2024 07:49