Aktualno
StoryEditor

‘Kvantitativno popuštanje‘ ECB-a na Europskom sudu

15. Kolovoz 2017.

Njemački ustavni sud u utorak je odbio suditi u sporu koji propitkuje zakonitost ‘kvantitativnog popuštanja‘ (tiskanja/stvaranja novca) Europske središnje banke (ECB) proslijedivši slučaj Europskom sudu.

Brojni Nijemci već godinama negoduju zbog "programa kupnje imovine" novostvorenim novcem uz argument da je riječ o prikrivenom iskupljenju zaduženih vlada na jugu Europe.

Tužba koju su pokrenuli njemački političari i akademici navodi da "shema" ECB-a predstavlja nezakonito monetarno financiranje i da Bundesbank (Njemačka središnja banka), koji je najveći kupac obveznica, stoga ne bi trebao sudjelovati u programu.

>>>Mencinger: Najbolje bi bilo da ECB novostvoreni novac podijeli direktno građanima

- Postoje sumnje je li program (kupnje u javnom sektoru) kompatibilan sa zabranom monetarnog financiranja proračuna - piše u izjavi njemačkog ustavnog suda koji traži brzu presudu Europskog suda.

Reuters podsjeća da je Europski sud već podržao značajno sporniji program izravnih monetarnih transakcija (Outright Monetary Transactions, OMT) koji pod određenim uvjetima središnjoj banci omogućuju da kupuje državne obveznice članica eurozone.

Europska središnja banka već dugo tvrdi da njena pravila poštuju ograničenja Europskog suda i da je cilj kvantitativnog popuštanja ispunjavanje mandata o inflaciji od oko 2 posto u srednjem roku.

17. travanj 2024 09:36