Aktualno
StoryEditor

Laburisti Vladi: Kako ste za Uljanik manje odgovorni nego za Agrokor?

22. Kolovoz 2018.

"Kažete Uljanik je u privatnom vlasništvu i Vlada nije odgovorna. Kako ga činjenica da je u privatnom vlasništvu razlikuje od Agrokora oko kojeg ste se kao Vlada iznimno angažirali? Kako ste za radnike, dobavljače i kooperante povezani uz brodogradnju manje odgovorni nego za one vezane uz Agrokor? Da li je razlika u tome da se u Uljaniku ne mogu ostvariti partikularni interesi pojedinih grupacija, Borgova ili kako već, ili vam do brodogradnje nije uopće stalo?" - poručuju Hrvatski laburisti Hrvatskoj vladi povodom štrajka u pulskom brodogradilištu.

Poručuju Laburisti da smo u posljednjih nekoliko dana svjedoci bizarnih izjava poput one ministra gospodarstva Horvata da "nije problem što plaća kasni dan, dva“ ili „čvrstog“ argumenta da se kredit kod HBOR-a nije odobrio zbog tehničke nepravilnosti pa "sve do izjave ministra Kuščevića da je Uljanik privatna tvrtka te da Vladu u ovoj situaciji ne treba prozivati, već upravu".

>>>Radnici Uljanik Grupe u općem štrajku: Nitko ne misli kako ćemo hraniti djecu, kupiti školske knjige

Laburisti prozivaju i Vladu RH i upravu Uljanika i sve ostale dionike koji su na sebe preuzeli obavezu praćenja provedbe programa restrukturiranja ne samo 3. maja kojeg je preuzeo Uljanik, već svih hrvatskih brodogradilišta "jer da ste odradili posao kako treba do ovakve situacije ne bi niti došlo. Zadatak je bio praćenje i nadzor financijskih tokova i stanja kroz pet godina restrukturiranja, s obzirom na stanje u hrvatskim brodogradilištima nakon tih pet godina, netko nije odradio posao kako treba".

"Iz Vlade dolaze izjave kako se intenzivno radi na pokušajima rješavanja problema, ako je intenzivan rad nakon mjesec dana od zaprimljenog zahtjeva za kreditiranje reći kako se kredit neće izdati zbog tehničke omaške u zahtjevu, onda vam radnici brodogradilišta čestitaju na tom intenzitetu, ali da oni tako rade, brod nikada ne bi sagradili", dodaju Laburisti

>>>U srijedu opći štrajk radnika Brodogradilišta 3. maj i Uljanika

"Uprava Uljanika kaže kako su posao odradili jako dobro i kako mirno spavaju. Završiti u tolikim dubiozama, gdje se ne zna za što se trošilo, dovesti tvrtku na rub stečaja, dovesti se do toga da te istražuje DORH zbog nesavjesnog upravljanja uistinu jest jako dobro odrađen posao po našim standardima, međutim bilo gdje u svijetu odavno ta uprava ne bi vodila ovakav sustav jer su dokazali da ne mogu i ne znaju. Stoga pozivamo upravu da, kao što su pozvali radnike na dostojanstven štrajk, isto tako daju dostojanstvenu ostavku i omoguće da se spasi ono što se spasiti može" poručuju Laburisti vodstvu brodogradilišta.

"Radnike ne zanima tko je kome što obećao vezano uz zemljište na kojem se nalaze brodogradilišta. Radnici žele raditi brodove i od svoga rada dostojanstveno živjeti" zaključuju Laburisti i poručuju da podržavaju strajk radnika Uljanika i 3. maja.

23. lipanj 2024 15:48