Aktualno
StoryEditor

Laundroid i Rethink Robotics - roboti koji obavljaju kućanske poslove, sporo zasad

14. Kolovoz 2018.

Obavljenje kućanskih poslova mnogima nisu najdraža stvar na svijetu. Uredno posloženo rublje iziskuje dosta vremena, no što ako bi taj posao umjesto nas obavljao netko drugi, recimo robot?, pita se BBC.

Roboti za slaganje rublja već postoje. Najpoznatija verzija je Laundroid, japanski stroj za slaganje odjeće. Nedavno je također izumljen još jedan - softver mu je dizajniralo Sveučilište u Kaliforniji, a hardver tvrtka Rethink Robotics.

Ali kako se čini, zasad je robot koji radi kućanske poslove ipak još daleka budućnost. Dok roboti imaju odličnu razinu koncentraciju na zadatku, njihov napredak je užasno spor. Laundroidu je potrebno četiri minute da posloži jedan odjevni predmet, dok robotu Rethink Robotics treba čak petnaest.

>>>Zašto se zapadnjaci boje robota, a Japanci ne?

Ipak, razvoj tehnologije do ove točke pravi je podvig. Razvoj robota koji mogu pomoći u kućanskim poslovima omogućuje istraživačima razumijevanje osnovnih problema s AI općenito. Ako mogu unaprijediti robota koji posprema rublje, mogu tehnologiju primijeniti na druge, kritičnije situacije.

Razvoj robota koji pomažu kod kućanskih poslova kompliciraniji je nego što se čini. Dok su kućanski poslovi relativno jednostavni za ljude, to je iznenađujuće teška zadaća za autonomne sustave da ih pouzdano izvrše.

To je paradoks, kaže Mariana Pestana, kustosica izložbe ‘Budućnost‘ gdje se nalazi robot. Robot je nastao iz dubokog učenja i jednog od sveučilišta na čelu razvoju AI-a, ali treba mu 15 minuta da učini nešto što čovjek obavi nesvjesno u nekoliko sekundi.

"Autonomni asistent koji dobro funkcionira u ovoj ambijentu morao bi biti svestran, robustan za promjene u okolišu i lako upravljiv", kaže Siddharth Srivastava, koji je pomogao u razvoju robota dok je bio zaposlen u Berkeleyu.

>>>Rusi izumili robota koji vodi razgovor za posao, olakšava selekciju kandidata

Jedan od izazova s kojima se susreo Srivastava i njegov tim je dobivanje robota kako bi shvatio kakve poslove na visokoj razini bi njegov gospodar mogao poželjeti.

Kao što zna svatko tko je radio u timu, pomoćnik nije koristan ako mu trebaju upute o svakoj minuti rješavanja zadatka.

Roboti, naravno, nemaju ‘urođeno‘ znanje. Iako bi htjeli reći pomoćnom robotu da samo "posloži rublje", robot treba mnogo više informacija, od toga kako pomicati svaki od zglobova, kamo treba gledati dok obavlja svaku od operacija i kako koristiti svoje kamere i senzore.

Te su poteškoće dodatno složene ukoliko želimo da robot obavlja zadatke više od same perilice rublja. Uostalom, robot s jednim zadatkom bio bi ograničene pomoći u obavljanju domaćih dužnosti.

>>>Novi roboti startupa Stemi

Stoga će doista robot morati prihvatiti i izvesti niz zadataka koje je dao njegov korisnik. Jasno, nije moguće pre-programirati robot za svaki zadatak u kućanstvu. "Umjesto toga", kaže Srivastava, "moramo razviti algoritme za hijerarhijsko planiranje, percepciju i razumijevanje koje bi robotu omogućilo da izračunava što je potrebno učiniti kako bi riješio zadani zadatak." Ovo je daleko od riješenog problema - to je aktivno područje istraživanja, s mnogo timova u razvoju i testiranju mogućih rješenja.

Može li Srivastava predvidjeti vrijeme kada će domaći pomoćni roboti biti uobičajeni? Za njega, promjena će biti postupna, u skladu s drugim autonomnom umjetnom inteligencijom i aplikacijama, kao što su samovozni automobili. Robotski usisavači već postoje.

No, računalna složenost razmišljanja i planiranja tijekom produženih vremenskih razdoblja veća je, a također uključuje dodatne probleme koji nisu toliko bitni za postojeće aplikacije.

Pomoćni roboti moraju biti jednostavni za uporabu i prilagodljivi razini vještine osobe koju pomažu - koji, u najvećem dijelu vjerojatno neće imati napredne stupnjeve u AI i robotici. A roboti moraju obavljati zadatke koje dizajneri sustava možda nisu planirali.

>>>WMDOLL – seks lutka s umjetnom inteligencijom

"Za razliku od domene poslovanja industrijskih robota i automobila, kućanstva su mnogo više nestrukturirana, a očekivana ponašanja teško je definirati", kaže Srivastava. "Kako bismo ostvarili potencijal široke društvene koristi od pomoćnih AI sustava, trebamo razviti nova načela za njihovo oblikovanje na način koji ih čini jednostavnijim za rad, razumijevanje i održavanje".

Jednom kada se ovo razvije, postoji mnogo mogućnosti za druge aplikacije. Roboti bi mogli pomoći kod njege rana, upravljanja lijekovima ili pripreme hrane za posebne dijete.

Višestruke probleme treba riješiti prije nego što roboti-kućni pomoćnici postanu stvarnost - ali doći će i taj dan kad ćemo se osvrnuti na robota koji je složio rublje i vidjeti početak kraja kućanskih poslova čovječanstva.

25. travanj 2024 21:46