Aktualno
StoryEditor

Le Pen krenula u predsjedničku utrku s obećanjem o ‘povratku slobode‘

05. Veljača 2017.

Marine Le Pen je u subotu službeno krenula u predsjedničku kampanju uz obećanje biračima da će ih "zaštiti od globalizacije" i "osloboditi naciju".

Ankete sugeriraju da bi 48-godišnja kći Jean-Marie Le Pena, krajnje desno ustrojenog osnivača Nacionalne fronte (FN), pobijedila u prvom krugu izbora 23. travnja i potom izgubila 7. svibnja u drugom krugu nakon odmjeravanja s mainstream kandidatom.

"Ovi predsjednički izbori donose dva oprečna prijedloga," napisala je Le Pen u manifestu. "Izbor ‘globalista‘ koji podržavaju svi moji protivnici … i ‘patriotski‘ izbor koja ja osobno personificiram".

>>>Marine Le Pen: Brexit je okidač domino efekta koji će srušiti čitavu Europu

U FN-u priželjkuju europsku reprizu predsjedničkih izbora u SAD-u, gdje je pobijedio kandidat sličnih svjetonazora.

"Nama su rekli da Donald Trump nikad neće pobijediti u SAD, protiv medija, protiv establishmenta, no on je pobijedio.. Nama su rekli da Marine Le Pen neće osvojiti predsjedničke izbore, ali ona će 7. svibnja pobijediti!" viknuo je jedan od stranačkih lidera, Jean-Lin Lacapelle, na stranačkom skupu.

144 garancije

U pamfletu sa 144 garancije objavljenom na početku dvodnevnih okupljanja u Lyonu, Le Pen predlaže napuštanje eurozone, održavanje referendumu o članstvu u EU, porez na uvoz i ugovore o radu sa stranim državljanima, smanjenje dobi za mirovinu, povećana socijalna davanja i manje poreze na prihode.

"Prvenstveni cilj ovog programa je vratiti Francuskoj njenu slobodu i ljudima njihov glas," rekla je Le Pen predstavljajući manifest.

Poljuljana vjera u ankete

Iako ankete sugeriraju da će Emmanuel Macron, bivši investicijski bankar i proeuropski političar centra, s lakoćom pobijediti Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora, vjera u ankete je poljuljana nakon što su one propustile predvidjeti Brexit i pobjedu Trumpa, piše Reuters.

FN je već u otvornom salvu uokvirio kampanju, predstavljajući Macrona kao kandidata "međunarodnog kapitalizma".

"Ovi predsjednički izbori donose dva oprečna prijedloga," napisala je Le Pen u manifestu. "Izbor ‘globalista‘ koji podržavaju svi moji protivnici … i ‘patriotski‘ izbor koja ja osobno personificiram".

19. travanj 2024 22:09