Aktualno
StoryEditor

Lider invest: Poduzetnička i investicijska analiza 5 sjevernih županija Hrvatske

21. Veljača 2019.

U ovoj posebnoj publikaciji Lider invest - sjever pokušali smo dublje analizirati poduzetničku i investicijsku sliku pet sjevernih županija Hrvatske: Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke te Bjelovarsko-bilogorske.

Četvrtu godinu zaredom poslovni tjednik Lider bira najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj! Rečenica je to koju ću izgovoriti na četiri ovogodišnje manifestacije diljem Hrvatske. Ove godine ekipa Lidera s investicijskim forumima kreće iz Koprivnice potkraj veljače. Nakon toga smo u Otočcu sredinom travnja. Potkraj svibnja smo u Splitu, a početkom srpnja u Vukovaru.

Na svakoj od tih manifestacija predstavit ćemo gospodarsku situaciju u svakoj od tih regija i na okruglim stolovima razgovarati o tome kako stvoriti pozitivno investicijsko ozračje, ali i kako financirati ulaganja. Nagrade ćemo dodijeliti potkraj listopada u Zagrebu.

Razgovarali smo s brojnim poduzetnicima o tome što su im najveći problemi, a što prednosti. Evidentno je da gospodarstvo na sjeveru raste. Iako je borba poduzetnika i dalje velika, činjenica je da se ide prema naprijed. Naravno, uvijek se može, ali i mora bolje. Poduzetnici kažu da svjedoče rastu investicija, što je ohrabrujuće na prvi pogled. No kad vide koliko se investira u zemljama u okružju i kako njihove vlade nastoje stvoriti ulagačko ozračje, onda nisu baš najzadovoljniji. I na tome moramo inzistirati - da političari čuju poduzetnike. Ne samo da čuju, nego da ih i poslušaju. Jer tko bolje zna što nije dobro od poduzetnika koji se svakodnevno bori na tržištu.

Možemo kao društvo i ekonomija vrlo brzo napredovati vlastitim snagama i to implementirajući najbolje prakse zapadnoeuropskih država, naravno malo prilagođene našim načinima poslovanja i razmišljanja. Ne treba izmišljati toplu vodu, nego samo osigurati mogućnost razvoja. Grad Bjelovar jedan je od primjera dobre prakse u Hrvatskoj - raznim projektima trenutačna gradska vlast uspijeva dovući kompanije u Bjelovar.

Koliko ste prije tri godine imali prilike čuti o radu i razvoju projekata u Bjelovaru? Vjerojatno vrlo malo. A sada se svako malo u najvećim medijima u Hrvatskoj može pročitati o tom gradu i nekom novom projektu. Hoće li svi ti projekti na kraju uspjeti, vidjet ćemo. Možemo samo poželjeti sreću gradonačelniku i njegovim suradnicima.

Posebni prilog Lider invest potražite uz novi broj Lidera na kioscima Tiska i iNovina ili ga čitajte digitalno.

28. travanj 2024 13:22