Aktualno
StoryEditor

Lihvarske kamate za Agrokorov stečaj

17. Lipanj 2018.

Nije sporno da je Agrokor propao ponajprije zbog prevelikih ambicija svog vlasnika. No dotukle su ga bankovne kamate. Todorić je nastojao držati razvojni korak s konkurentima, a istodobno je plaćao kredite pet do deset puta skuplje od Lidla, Kauflanda, Spara, Bille…

>>>Agrokor ostvario 10 posto veću operativnu dobit od planiranog

Zašto spominjem kamate u vremenu kad su na povijesnom minimumu? Pa zato jer je jedna od posljednjih velikih dvojbi prije postizanja vjerovničke nagodbe – kamata za financiranje rollupa od 1,06 milijardi eura.

Američki Knighthead diže kamatu do neba, a Rusi bi, prema Jutarnjem, mogli pristati na kamatu između 10 i 13 posto. Koja je neodrživa jer Agrokor i sad, prema izvještajima na kapaljku, posluje na rubu rentabilnosti, s tanašnom operativnom dobiti, u kojoj nema mjesta za otplatu kredita s dvoznamenkastom kamatom.

>>>Poletaev napušta Sberbank

I dok se Rusi nadaju da će dovoljno brzo naći povoljan reprogram, Amerikanci igraju prema prošlotjednom naputku svog veleposlanika u Hrvatskoj Kohorsta, prema kojem nitko ne bi trebao imati više od 10 posto vlasništva u Agrokoru. Ovakve lihvarske kamate poslale bi u stečaj i financijski jače tvrtke.

30. travanj 2024 06:09