Aktualno
StoryEditor

Liović: Pad Vlade bio bi poguban za uspješnost RH u povlačenju sredstava iz EU fondova

05. Rujan 2018.

U svakom uređenom sustavu, prijevremeni izbori i djelovanje Vlade kao tehničke, gotovo da se ne bi trebao niti na koji način odraditi na postupke pripreme novih natječaja iz EU fonodova, njihove objave, ocjenjivanja kvalitete pristiglih projekata te ugovaranja i provedbe već odabranih projekata za financiranje. Iskustvo je u Hrvatskoj, međutim, pokazalo  kako pad Vlade gotovo po inerciji, u isto vrijeme, znači i zastoj cjelokupnog sustav EU fondova, pojašnjava Darko Liović, stručnjak za razvojne i investicijske projekte i jedan od partnera u Impuls savjetovanju.

Poseban je problem, navodi, činjenica da će se krajem ove i početkom iduće godine trebati pristupiti reviziji raspodjele sredstava unutar operativnih programa ukoliko se, koliko – toliko želi pojačati uspješnost Hrvatske u povlačenju EU fondova.

>>> Anny Brusić: Prijevremeni izbori zapreka su za strukturne fondove, kočnica za gospodarstvo

- Radi se o izuzetno osjetljivom pitanju koje je potrebno dogovoriti s Europskom komisijom, pa bi situacija u kojoj bi na čelu zemlje bila tehnička Vlada ili stanje u kojem bi se Hrvatska našla ukoliko bi se teško sastavila nova Vlada, mogla biti pogubna po uspješnost korištenja EU fondova, kaže Liović koji je do prije dvije godine bio čelni čovjek HAMAG-BICRO-a.

Raniji parlamentarni izbori odrazili bi se na tekuće i buduće natječaje.

- Kada govorimo o konkretnim mjerama, do kraja godine planira se otvoriti još nekoliko natječaja za poduzetnike ukupne vrijednosti preko 500 milijuna kuna uglavnom za inovacije i R&D pa bi pad Vlade mogao značiti odgodu ovih natječaja tek za 2019. godinu. Isto tako, proces ugovaranja već odabranih projekata za financiranje bio bi znatno usporen pa bi moglo doći do poteškoća u provedbi ovih projekata, kazao je Liović.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

19. travanj 2024 05:46