Aktualno
StoryEditor

Logistička tvrtka Alibabe ulaže 15 milijardi dolara u razvoj - žele skratiti dostavu na 72 sata

16. Kolovoz 2018.

Logistička tvrtka iz sastava diva e-commerce Alibaba, Cainiao Network Technology planira uložiti gotovo 15 milijardi $ u istraživanje i razvoj na području tehnologije podataka, te povećanje broja svojih skladišta u inozemstvu, s ciljem skratiti vrijeme isporuke za 72 sata.

Prema procjenama eMarketer, prekogranična trgovina internetom do 2020. godine trebala bi dosegnuti vrijednost od 157,7 milijardi dolara zbog stalnog porasta potražnje za visokokvalitetnim inozemnim proizvodima.

>>>AI, IoT i kvantna računala: Alibaba ulaže 15 milijardi dolara u istraživanja i razvoj

Cainiao želi u narednih pet godina skratiti vrijeme isporuke do 72 sata, proširiti njihov kapacitet, te planira uložiti 100 milijardi juana (14,6 milijardi dolara) u istraživanje i razvoj na području tehnologije podataka. Planira i promicati razvoj pametne pohrane, inteligentne distribucije i globalnih super-logističkih centara.

Nedavno je Cainiao odlučio uložiti 1,5 milijarde dolara u izgradnju logističkog centra u zračnoj luci Hong Kong. Središte će biti izgrađeno na površini od 380.000 četvornih metara i imat će sposobnost obrade desetaka milijuna paketa i povećat će volumen transporta tereta za 1,7 milijuna tona godišnje.

>>>Jack Ma: Na deklaracijama će uskoro pisati ‘proizvedeno na internetu’

Početak rada predviđen je 2023. godine, a logistički centar bit će opremljen centrom za prihvaćanje i slanje tereta u zračnom prijevozu, centru za sortiranje i centar za naručivanje. Koristit će automatiziranu tehnologiju pohrane i imati automatizirani sustav kontrole temperature, rekla je tvrtka.

Ranije, tvrtka je najavila da će otvoriti pet takvih centara u svijetu, Hangzhou u kineskoj pokrajini Zhejiang, Dubai, Kuala Lumpur, Liege i Moskvu.

Uz širenje logističkih centara, tvrtka je u srpnju otvorila i put za zračni teret između Hong Konga i Belgije. To je drugi međunarodni put ovog tipa, nakon otvaranja jednog između Hangzha i Moskve na početku godine.

Cainiaov poslovni pristup temelji se na uspostavljanju partnerstva s lokalnim davateljima logistike. Tvrtka trenutno koristi 266 partnerskih skladišta u zemljama kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Australija, Japan i Južna Koreja.

"Nismo tradicionalna logistička tvrtka. Definitivno smo usredotočeni na tehnologiju", rekao je predsjednik Cainia Wan Lin.

25. travanj 2024 07:06