Aktualno
StoryEditor

Ludbreški ogranak Ducatija izgradio halu od 4.000 četvornih metara, zaposlio 32 osobe

17. Siječanj 2017.

Ducati komponenti iz Ludbrega, sastavni dio talijanske grupacije Ducati Energia iz Bologne, u utorak je okončala prvu fazu investicije izgradnje novog pogona, vrijednog 5 milijuna eura.

U novoizgrađenoj proizvodnoj hali od 4.000 četvornih metara posao su dobile 32 osobe, a do kraja godine očekuje da će njihov broj porasti za još 20-ak djelatnika.

‘U ovom području ima dosta talijanskih investicija u industrijsku proizvodnju. Talijanske tvrtke izabiru Hrvatsku iz više razloga, a dva su geografska blizina i potencijal hrvatskog tržišta‘, kazao je talijanski veleposlanik Cianfarani.

Investicija u vrijednosti od 5 milijuna eura pokrenuta je zbog proširenja proizvodnih kapaciteta za proizvode „zelene“ energije te kondenzatorskih baterija. Proizvodnja je u novom pogonu već počela, proizvodni prostor ima tehničku dokumentaciju i uporabnu dozvolu.

Direktor Dražen Crnković naglasio je da Ducati komponenti s novim zaposlenicima ima 152 radnika, a prvenstveno proizvode dijelova za sve vrste motora.  Dodao je da se velika sredstva ulažu u razvoj te da bi se uskoro u novim pogonima mogao naći odjel mladih stručnjaka koji će se baviti razvojem i istraživanjem.

Završni dio prve faze ulaganja u Hrvatsku

Vlasnik grupe Ducati Guidalberto Guidi istaknuo je da je ovo završni dio prve faze ulaganja u Hrvatskoj.

"Počeli smo prije više od 15 godina. Sada ovdje proizvodimo na 10.000 četvornih metara i za nekoliko mjeseci bit će zaposleno 200 ljudi", izjavio je Guidi te dodao da je pogon u Ludbregu jedan od najvažnijih u poslovanju te grupe širom svijeta.

U podravskom gradu trenutno je zaposleno više od 3.500 osoba, što je povećanje za 25 posto u odnosu na razdoblje otprije četiri godine. Te brojke su, ističe Bilić, dokaz kvalitetne suradnje između gradske uprave i investitora.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani istaknuo je da talijanske tvrtke prepoznaju mogućnosti ulaganju u Hrvatskoj.

"U ovom području ima dosta talijanskih investicija u industrijsku proizvodnju. Talijanske tvrtke izabiru Hrvatsku iz više razloga, a dva su geografska blizina i potencijal hrvatskog tržišta", kazao je Cianfarani.

Zadovoljan novom investicijom je i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić (SDP), istaknuvši taj grad kao jedan od boljih primjera rasta zaposlenosti i gospodarstva.

Zaposlenost kao "dokaz kvalitetne suradnje između gradske uprave i investitora"

U tom je podravskom gradu trenutno je zaposleno više od 3.500 osoba, što je povećanje za 25 posto u odnosu na razdoblje otprije četiri godine. Te brojke su, ističe Bilić, dokaz kvalitetne suradnje između gradske uprave i investitora.  Zaključio je da je u Ludbregu u zadnje tri godine uloženo oko 400 milijuna kuna i da time taj grad postaje jedno od najvažnijih gospodarskih središte Varaždinske županije i sjeverne Hrvatske.

>>>Najprije bicikl, a onda i automobil

Državi tajnik u Ministarstvu gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva  i obrta Mario Antonić mišljenja je da je sličan mentalitet ljudi na sjeveru Hrvatske i Italije jedan od glavnih razloga zbog kojih talijanskih investitori ulažu u ovom dijelu Hrvatske. Po njemu, bitno je prije svega napraviti dobro i povoljno investicijsko okruženje na nacionalnoj i lokalnoj razini, a poduzetnike pustiti da rade.

Na obilasku novog pogona bio je i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, koji je istaknuo dobru suradnju ludbreške tvrtke i Ministarstva, posebice preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

19. travanj 2024 18:12