Aktualno
StoryEditor

Macron na europskoj turneji lobira protiv izvoza jeftine radne snage

24. Kolovoz 2017.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron krenuo je na turneju je po Austriji, Rumunjskoj i Bugarskoj kojom želi osigurati potporu za jačanje europskih standarda koji bi mogli smanjiti izvoz jeftine radne snage iz istočne u zapadnu Europu.

>>>Emmanuel Macron postao najmlađi šef francuske države od Napoleona

Macron je u srijedu doputovao u Salzburg gdje se sastao s austrijskim kolegom Christianom Kernom te češkim i slovačkim premijerima Bohuslavom Sobotkom i Robertom Ficom.

Europska politika o privremenim izaslanim radnicima u EU vruće je pitanje u Francuskoj, gdje je nezaposlenost visoka, a krajnja desnica poziva na odbacivanje europskih pravila.

Europska direktiva omogućuje tvrtkama da šalju radnike u druge države članice na određeni rok.

Zapadnoeuropske zemlje boje se da to dovodi do dampinga radne snage jer poslodavci imaju obvezu platiti izaslanim radnicima samo minimalnu plaću propisanu u zemlji domaćinu, dok socijalno osiguranje plaćaju u domovini. Takva praksa osobito je česta u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji.

>>>Macron kreće u majku svih reformi, sindikati ga pozvali da bude skroman i pametan

Europska komisija predložila je da se rad izaslanih radnika ograniči na 24 mjeseca, dok Francuska i Austrija traže da to bude još kraće.

Sastankom u Salzburgu želi se "postići pomak" i osigurati potpora Čeha i Slovaka, rekao je Kern u utorak.

Francuska, Austrija, Češka i Slovačka bliže dogovoru o izaslanim radnicima

Čelnici Francuske, Austrije, Češke i Slovačke dogovorili su se da će zatražiti sporazum o reformiranju europskog sustava "izaslanih radnika" do susreta Europskog vijeća u listopadu, otkrio je u srijedu austrijski kancelar Christian Kern.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije s čelnicima Češke i Slovačke, kao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Kern je istaknuo da su se dogovorili oko temeljnih načela. Macron je naglasio da to uključuje skraćivanje razdoblja kojeg radnici mogu provesti u inozemstvu, kao i pitanje pravedne plaće.

"Naši razgovori predstavljaju pravi korak naprijed, stvarni napredak prema kompromisu u listopadu, te mi je drago zbog toga", poručio je Macron.

Europska pravila o izaslanim radnicima omogućuju tvrtkama da šalju radnike iz država s nižim plaćama u one s većim, bez da plaćaju poreze i društvena davanja u državi domaćinu, što Francuska i Austrija smatraju nepravednim tržišnim natjecanjem.

01. svibanj 2024 23:03