Aktualno
StoryEditor

‘Made for China‘: Izvoz hrvatskih proizvoda u Kinu dosegnuo dosad najvišu razinu

21. Rujan 2018.

Ivan Barbarić i Sheng Quiping, predstavnici Hrvatske gospodarske komore i trgovinskog odjela kineske pokrajine Zhejing, u petak su potpisali memorandum o suradnji u sklopu Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma, održanog u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU, tom je prilikom istaknuo kako je izvoz hrvatskih proizvoda u Kinu dosegnuo dosad najvišu razinu, ali i dalje ima puno prostora za napredak. Dodao je da na kineskom tržištu posebno dobro kotiraju hrvatski prehrambeni i poljoprivredni proizvodi. Porastom kineskog standarda, naime, promijenila se i potražnja kupaca zbog čega se sve više traže unikatni, prirodni i visokokvalitetni proizvodi kojih Hrvatska ima jako puno.

>>>Hrvatska i Kina potpisale sporazum o turističkoj suradnji

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić kazao je da su ovakvi forumi sjajna platforma za spajanje tvrtki i predstavljanje originalnih ideja. Hrvatska je u Kini proglašena najpoželjnijom destinacijom ove godine, a potencijalnim investitorima između ostalog možemo ponuditi industrijske prostore diljem zemlje i više stotina međunarodnih poslovnih sajmova. Napomenuo je i da je Vlada od prošle godine pojačala aktivnosti po pitanju dovođenja kineskih investitora, zbog čega je, kao i zbog činjenice da kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation gradi Pelješki most, uvjeren da će se broj zajedničkih projekata dvije države dodatno povećati.

Zamjenik guvernera pokrajine Zhejiang Zhu Gongjiu naglasio je važnost strateškog položaja Hrvatske za čitavu istočnu Europu, nakon čega je predstavio gospodarske aktivnosti i mogućnosti svoje regije. Riječ je o regiji s 56 milijuna stanovnika koja je u 2017. godini pokrivala 6,3 posto državnog BDP-a i čak 12,7 posto kompletnog kineskog izvoza.

>>>Ulaganja, zdravstveni turizam i suradnja glavne teme konferencije Kina + 16

Quiping, generalni direktor trgovinskog odjela spomenute pokrajine, naveo je kako Kina danas predstavlja svjetski centar za poljoprivredne proizvode. Mogu se pohvaliti i najvećim svjetskim lukama kroz koje je samo lani prošlo milijardu tona robe. Uvoz iz Hrvatske samo u prvoj polovici ove godine porastao je za 138 posto, nakon prošlogodišnjeg rasta od 87 posto. Naglasio je i važnost novog ‘puta svile‘ od kojeg će koristi imati i naša zemlja.

23. travanj 2024 17:27