Aktualno
StoryEditor

Maglić: Hrvatski gospodarstvenici ne razumiju da smo ušli u ogromnu industrijsku revoluciju

28. Studeni 2017.

Sagledavanje isprepletenosti IT industrije, društva i države te pronalazak načina kako se kroz digitalizaciju može povećati konkurentnost gospodarstva, ciljevi su konferencije Digital&Tech, koja je u utorak počela u zagrebačkom Forumu Zagreb.

U sklopu konferencije predstavljeni su rezultati analize kretanja hrvatske IT industrije u posljednjih osam godina, odnosno od 2008. godine do danas. Rezultat je to sveobuhvatne analize Udruženja za IT koje nastoji spoznati stvarno stanje industrije u vidu toga da digitalizacija i digitalna transformacija postaju sastavni dijelovi poslovanja.

>>>Boris Žitnik: Zašto su rodijaci na vlasti ukinuli Zavod za društveno planiranje

Pregled istraživanja predočili su Boris Žitnik, osnivač tvrtke IDC Adriatics i Dalibor Subotičanec, direktor Tvornice istraživanja.

- Fokusirali smo se na ukupni prihod IT industrije, izvoz i novostvorenu vrijednost. Ono što je interesantno za IT industriju je da nema više pada ukupnih prihoda, svjedočimo jednom sporom kontinuiranom rastu. Od godine 2013., 2014. i 2015. godine stopa rasta porasla je za 14-15 %, a 2016. godine imamo stagnaciju. Što se tiče izvoza, on ima 28% ukupnog prihoda, dakle svakih 28 od 100 kuna je ostvareno izvozom, što je lijep rezultat, istaknuo je Žitnik dodavši da je prema pregledu strukture izvoza, Ericsson Nikola Tesla ogroman izvoznik, koji odskače od ostalih po tom pitanju.

Žitnik je također istaknuo da je Hrvatska po stupnju IT potrošnje po glavi stanovnika negdje na 30 % prosjeka Europe te da je novostvorena vrijednost praktički ‘IT BDP‘. Međutim, u odnosu na cjelokupni BDP, IT industrija je uvijek u rastu.

Subotičanec je naglasio da se cijela IT industrija treba uključiti u istraživanje jer se moraju čuti njihove potrebe i razmišljanja.

Pri uvodu u panel-raspravu o pokretačima IT industrije, Ivan Maglić iz hrvatskog ureda istraživačke kuće Gartner istaknuo je četiri glavne sile koje će utjecati biznise hrvatskih IT firmi.

- To su Business Solution, Cloud First, Digital Business i Intelligent Automation. Digitalizacija je trend koji je neizbježan i događa se da narušava i poslovne modele. Ono što se zbiva je da vjerujemo da veliki broj hrvatskih gospodarstvenika još uvijek ne razumije da smo ušli u ogromnu industrijsku revoluciju, rekao je Maglić.

>>>Plamenko Barišić: Digitalizacija svih procesa komunikacije temelj je 4. industrijske revolucije

Plamenko Barišić, predsjednik uprave King ICT-a, istaknuo je da je Business Solution kod njih trenutno najizraženiji i da imaju razgovore s klijentima i kupcima koji sve češće traže poslovna rješenja te da je priča Clouda nešto čime se njihovi kupci svakodnevno bombardiraju, dodavši da se ti trendovi ne mogu promijeniti, ali se moraju na neki način kontrolirati. Goran Mrvoš, direktor tvrke Infosit složio se s Barišićem istaknuvši da su poslovna rješenja ono što najviše rade. I Mrvoš i Barišić složili su se da još nisu za trend da im zaposlenike zamijeni robot.

29. travanj 2024 11:01