Aktualno
StoryEditor

Maja Bakran-Marčić: Mobilnost stvara temelje za ostvarenje potencijala Industrije 4.0

06. Svibanj 2019.

Treće izdanje business foruma 4. industrijska revolucija održava se 17. svibnja u zagrebačkom Branimir centru, a jedna od ekskluzivnih predavačica na tom tehnološki naprednom susretu bit će i Maja Bakran-Marčić, zamjenica glavnog ravnatelja Glavne uprave za mobilnost i promet pri Europskoj komisiji.

[caption id="attachment_384194" align="alignright" width="155"] Maja Bakran-Maričić[/caption]

- U kontekstu 4. industrijske revolucije promet je jedan od sektora koji već doživljava značajne transformacije. Pojam mobilnosti kakvog danas poznajemo ubrzano se mijenja. Ključni faktori preobrazbe su upravo digitalizacija, automatizacija, te napori usmjereni ka smanjenju emisija (promet je pri vrhu sektora “zagađivača”) - kaže Bakran-Maričić.

Ističe kako u Europi moramo osigurati moderan i fleksibilan okvir za buduću mobilnost, ali i osigurati da ona ima visoke standarde održivosti.

- Jedan od ključnih elemenata jest ojačati povezanost širom Europe te na taj način uistinu ostvariti u Jedinstvenom europskom prometnom području, bez kojeg nema punog učinka Jedinstvenog tržišta za robe i usluge. Nadalje, Europa mora preuzeti vodstvo u uobličavanju novih međunarodnih standarda za sigurnu, pametnu i održivu mobilnost budućnosti. U cilju smanjenja negativnih utjecaja na okoliš, potrebno je uvesti u upotrebu alternativna goriva, unaprijediti standard za CO2 emisije, ostale ispušne plinove i buku.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_o-aqxmd9A

Europa će u sljedećem razdoblju povećati i proračunska sredstva, kako za istraživanja i inovacije u području prometa, tako i za investicije u infrastrukturu, sa značajnim sredstvima namijenjenim urbanim sredinama.

- Hrvatska u svim ovim aktivnostima, primarno imajući u vidu uvođenje novih tehnologija i usluga u području mobilnosti, može (i morala bi) prepoznati svoju šansu i iskoristiti je na najbolji način kako bi i hrvatski građani u potpunosti mogli profitirati od mogućnosti koje im se pružaju - zaključuje Maja Bakran-Marčić, koja je nakon Nevena Mimice drugi najviše rangirani dužnosnik iz Hrvatske u nekom tijelu Europske komisije.

Saznajte sve novosti o mobilnosti i prometu u digitaliziranom okruženju iz prve ruke 17. svibnja. Prijavite se za sudjelovanje na business forumu 4. industrijska revolucija!

19. travanj 2024 02:20