Aktualno
StoryEditor

Majetić pozdravio izlazak iz recesije u godini reformi i izazova

28. Veljača 2017.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić kazao je u utorak da poslodavce raduje izlazak iz recesije, no upozorio i da ova godina nosi dosta izazova na koje će Vlada morati ponuditi prave odgovore.

- Već drugu godinu gospodarstvo raste i čestitamo svim hrvatskim gospodarstvenicima na ovakvim rezultatima za prošlu godinu, kazao je Majetić komentirajući prvu procjenu Državnog zavoda za statistiku o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u proteklom kvartalu za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, odnosno za 2,9 posto u cijeloj 2016. godini.

Hrvatsko gospodarstvo, kako je istaknuo, ostvarilo je u četvrtom lanjskom tromjesečju najbrži rast u gotovo devet godina, brži od svih očekivanja, pa čak i od Vladinih projekcija od 3,2 posto.

>>>Hoće li BDP porasti iznad 3 posto?

- Rast od 3,4 posto je najbrži još od prvog kvartala predrecesijske 2008. godine, kada je BDP porastao također za toliko. Razlozi za to su mnogi, u turizmu smo opet ostvarili rekordne rezultate. Potrošnja raste. Proizvodnja raste. Planiraju se nove investicije, rekao je Majetić.

Ustvrdio je da su u HUP-u optimističniji smo prijašnjih godina, no da su poslodavci su i dalje oprezni.

- Izašli smo iz recesije i počeli rasti - tome se zaista treba radovati. Međutim, ova nam godina donosi dosta izazova, na koje će nova Vlada morati ponuditi prave odgovore. I dalje nas čekaju reforme o kojima stalno govorimo, poručio je.

Vlada je u mandat ušla s poreznom reformom što je pozitivan znak, no ona sama po sebi, bez donošenja ostalih strukturnih reformi, ne donosi bitne promjene, smatra Majetić.

- Da bi Hrvatska, kao što to premijer Andrej Plenković najavljuje, postala zemlja s boljom ulagačkom klimom i pozitivnim ozračjem za poslovanje, treba još puno toga napraviti i promijeniti, ističe Majetić te napominje kako ono što je privatni sektor radio u vrijeme krize država mora raditi sada.

>>>Plenković na Vladi: U 2017. godini predviđamo rast BDP-a od 3,2 posto

- Mora restrukturirati javni sektor, istaknuo je.

Privatni sektor je svoje teške zadaće uglavnom odradio i odrađuje ih i dalje. Zahvaljujući tome i zahvaljujući rastu drugih zemalja uspjeli smo nakon dugogodišnje silazne putanje ponovno krenuti prema gore, kazao je Majetić. Smatra da bi i sljedeća godina na našim glavnim izvoznim tržištima trebala biti dobra pa bi, uz dobre poteze Vlade i rast konkurentnosti, izvoznici mogli nastaviti solidno dobro poslovati.

Međutim, i u Europi i u svijetu, kako je rekao, pažljivo će se pratiti utjecaj nekih političkih događaja na tržišta i ekonomiju.

- I mi ćemo ih pratiti, posebice ono što će se događati u Italiji i Njemačkoj koje su naša važna izvozna tržišta, istaknuo je Majetić te dodao kako je Hrvatska visoko zadužena zemlja i očekivani rast kamata, koji bi se zbog spleta političkih okolnosti mogao početi događati ranije nego se očekivalo, može hrvatsku tek malo stabiliziranu poziciju ponovno uzdrmati.

- Zato s nestrpljenjem čekamo Vladine konkretne korake koji će voditi daljnjem rasterećenju gospodarstva i stvaranju okruženja koje potiče poduzetničku inicijativu i ulazak u investicije, zaključio je čelni čovjek HUP-a.

29. travanj 2024 04:23