Aktualno
StoryEditor

Marc Benioff: Facebook i duhanska industrija jednaki

26. Siječanj 2018.

Zbog svojih štetnih svojstava i uzrokovanja ovisnosti Facebook bi trebao biti reguliran na jedan način kao duhanska industrija, smatra CEO kompanije Salesforce Marc Benioff, prenosi Guardian.

Benioff ističe da između Facebooka i cigareta postoji niz paralela. Tehnologija izaziva ovisnost, a stvaratelji Facebooka baš kao i stvaratelji cigareta nastoje prilagoditi svoje proizvode da budu još zarazniji. Stoga ih treba obuzdati koliko je god to moguće. Smatra i da je neki oblik regulacije neizbježan za tech industriju.

>>>Facebook će postati najmoćnije oruđe vlasti

Kao dio napora da ponovno preuzmu kontrolu, iz Facebooka su najavili kako će početi uzimati u obzir pouzdanost autora objava kroz njihov News Feed algoritam. Ipak, kako bi utvrdili vjerodostojnost autora, Facebook koristi anketu s dva jednostavna pitanja zbog čega su doveli u pitanje vlastiti potencijal.

Benioff je 1999. osnovao B2B cloud kompaniju Salesforce koja sada vrijedi više od 4 milijarde dolara. Pojedinci u Silicijskoj dolini već neko vrijeme strahuju da društvene mreže mogu uzrokovati veću psihološku štetu no što se to do sada smatralo.

Prošlog tjedna Roger McNamee, jedan od ranih Facebookovih investitora, u kolumni za Guardian napisao je kako bi tvrtka trebala riješiti štetu koju je platforma prouzročila. U kolumni naglašava da sve internetske platforme zatvaraju oči pred kritikama i ugrožavaju sigurnost svojih korisnika.

>>>Sean Parker: Facebook smo izgradili na ljudskoj ranjivosti

Sean Parker, prvi predsjednik Facebooka, opisao je poslovnu praksu društvenih medija kao povratnu petlju socijalne validacije kojom iskorištavaju ranjivost ljudske psihe.

29. travanj 2024 07:52