Aktualno
StoryEditor

Marićev novi porezni paket: Koje olakšice se uvode i na koga se odnose

25. Srpanj 2019.

Minstar financija Zdravko Marić jučer je pred koalicijskim partnerima ‘razvezao‘ novi paket poreznih promjena. Tako je, očekivano, skinut veo tajne s četvrte faze porezne reforme. Eto glavnih elemenata:

  • HDZ ovim paketom ispunjava obećanje o smanjenju stope PDV-a sa 25 posto na 24 posto.
  • Za mlade do 25 godina ukida se porez na dohodak, a oni od 26. do 30. godine života plaćat će amo 50 posto tog poreza.
  • prihodovni prag za nižu stopu poreza na dobit od 12 posto povećava se sa 3,5 milijuna kuna na sedam milijuna (ili na 7,5 milijuna).
  • troškovi smještaja, toplog obroka, dopunskog zdravstvenog osiguranja i vrtića bit će za poslodavce porezni odbitak
  • uvodi se porez na pića s prevelikim udjelom šećera.

Naravno, ovo je tek prvi ‘draft‘. Kao i obično, moguće su izmjene pojedinih odredbi. Unatoč tome što smještaj i topli obrok postaju porezna olakšica, pitanje je hoće li turistički sektor biti zadovoljan jer nije usvojeno skidanje PDV-a ugostiteljima.

Uostalom, već na jučerašnjem predstavljanju Marićevog paketa koalicijskim partnerima, HNS je, prema izjavi Davora Nađija za Jutarnji list, predložio uvrštenje još tri mjere: jedinstvena stopa poreza na dohodak od 20 posto (umjesto sadašnjih 24 i 30 posto), ukidanje PDV-a na sve vrste prijevoza, te dizanje poreza na dobit sa 12 i 18 posto na 20 posto, ali samo na isplaćenu dobit.

Dok lobiranje pojedinih stranačkih i interesnih grupacija ulazi u završnicu, pogledajmo na koga se odnose presložene promjene.

U Hrvatskoj je zaposleno 121 tisuća mlađih od 25 godina. No, neće svi osjetiti ukidanje poreza na dohodak, već samo oni koji sad imaju plaću veću od 3800 kuna.

Što se tiče većeg praga za nižu stopu poreza na dobit, to se odnosi na vlasnike više od 7500 tvrtki kojima će se porez na dobit smanjiti sa 18 na 12 posto. Naime, u Hrvatskoj je lani 7511 tvrtki bilo u kategoriji 3,5 - 7 milijuna kuna prihoda, a bude li promjena zahvatila i tvrtke do 7,5 milijuna kuna godišnjeg prihoda, zadovoljno će trljati ruke vlasnici još  608 tvrtki.

19. travanj 2024 22:59