Aktualno
StoryEditor

Marin Bek: Huawei ima puno veći problem od gubitka Googleove licence za Android

20. Svibanj 2019.

Dramatična eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata rezultirala je najavom Googlea da raskida suradnju s munjevitim napadačem Samsunga i Applea - Huaweijem. Raskid suradnje odnosi se na prijenos hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga. No, to još nije sve, kako to znaju reći u teleprodaji, Huaweiju su suradnju otkazale tri najveće svjetske kompanije za proizvodnju čipova - Intel, Qualcomm i Broadcom. A to je puno veći problem, protumačio je za Lider osnivač Krakena i suosnivač Ascalije Marin Bek.

Zabrana američke vlade kompanijama da posluju s Kinezima donosi iz dana u dan samo loše vijesti za Huawei. Naime, američko ministarstvo trgovine stavilo je Huawei na listu kompanija koje su ocijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost i stoga ne mogu kupovati tehnologiju od američkih tvrtki bez posebnog odobrenja vlade.

Puno veći udarac na kinesku kompaniju predstavlja obustava isporuke i prekid suradnje koju najavljuju proizvođači hardwarea jer Huawei ne može preko noći proizvesti svoje inačice, objašnjava Bek.

Evo brzinski pregled situacije. Intel opskrbljuje Huawei sa čipovima i procesorima za laptope, dok u nešto manjoj mjeri modeme i procesore nabavljaju od Qualcomma. Huawei je, prenosi The Verge, dobro zaštićen od Qualcomma jer razvija vlastite mobilne procesore i modeme. Iako još nije došla nikakva službena potvrda o prestanku suradnje s europskim proizvođačima čipova, oni su isto na oprezu. Njemački Infineon je potegnuo ručnu i zaustavio isporuku, ali će o daljnjim postupcima razgovarati na sastancima tijekom tjedna te napraviti potrebne procjene, a proizvođač čipova ST Microelectronics također raspravlja o nastavku svojih isporuka Huaweiju, kažu izvori Nikkeija.

- Sudeći prema tim najavama pred Huaweijem je produkcijski problem. Bez tih dijelova ne može proizvesti ništa. Dok se softverski problemi mogu riješiti, nedostatak hardvera predstavlja fundamentalni problem. To je kao da Fiatu zabrane uporabu određenog motora. To zahtijeva razne preinake mehanizma automobila kako bi neki novi motor radio - zoran je Bek.

Prema Bloombergovu izvještaju Huawei se pripremao za ovakvu situaciju gomilajući zalihu proizvoda američkih dobavljača koja bi bila dostatna za barem tri mjeseca, koliko se računa da bi mogla potrajati mjera zastrašivanja, ali i dovoljna za pronalazak rješenja ako je u pitanju trajna mjera.

No može li tako Huawei zaista kupiti dovoljno vremena da se sam baci u proizvodnju i nadoknadi štetu?

- Može. Kroz tri mjeseca mogu sami pronaći rješenje. Huawei radi na jednom vrlo agilnom i brzom tržištu. Njima nije problem preko noći staviti pred pet tisuća inženjera zadatak da u tri mjeseca nešto proizvedu. Pitanje je samo kvalitete tih proizvoda. Javlja se tu još jedan problem - imaju li tehnologiju koja ne koristi patente nekih američkih proizvođača.

Kako će se Googleova odluka odraziti na korisnike smartphonea

Naravno, korisnike pametnih telefona najviše zanima kako će se  Googleovo uskraćivanje licence za Android Huaweiju odraziti na njih.

Utješna je izjava Googleovog glasnogovornika koji je kazao kako će ‘Google Play i sigurnosne funkcionalnosti Google Play Protecta nastaviti funkcionirati na postojećim Huawei uređajima‘. O tome kako će točno funkcionirati ažuriranja i slično nije ništa dodatno pojasnio. Dodao je  samo da se razmatraju implikacije donesene odluke.

Međutim, to je samo djelomično utjeha jer se postavlja pitanje što će biti s uređajima koji se proizvedu nakon stupanja ove odluke na snagu.

Huawei je sada ograničen na korištenje Android Open Source Project (AOSP). Dakle, imat će pristup samo javno dostupnim verzijama Androida, ali ne i Googleovim servisima i aplikacijama poput Google Play Storea, Gmaila, YouTubea i internetskog preglednika Chromea.

https://www.youtube.com/watch?v=sBbHB4XN5Iw

- Android je većim dijelom open source. Osim tog osnovnog dijela, Huawei će moći dogovoriti sa svojim developperima da kodiraju sve što nedostaje. Dakle, Huawei više neće moći distribuirati pametne telefone s cijelim Android sustavom koji ima predinstalirane Googleove programe poput Gmaila ili kalendara - pojašnjava.

Korisnicima novih pametnih telefona Huawei kao jedno od mogućih rješenja problema zasad se spominje mogućnost da sami naknadno instaliraju paket Googleovih aplikacija.

- Teoretski i ti bi programi trebali funkcionirati jer korisnik Android telefona uz više ili manje muke može na svoj uređaj staviti što hoće. No, još nije poznato koliko će u tom pogledu Google pokazati zube. No, to nije tako velik problem kao što je problem s proizvodnjom hardvera - naglašava osnivač tvrtke Kraken koja je specijalizirana za distribuirane IT sustave, obradu podataka i strojno učenje.

Huaweijeva reakcija na gubitak licence za Android

"Huawei je značajno doprinio razvoju i rastu Android sustava diljem svijeta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, usko smo surađivali s njihovom open-source platformom kako bismo razvili ekosustav koji je bio na korist i korisnicima i industriji.

Huawei će nastaviti pružati sigurnosna ažuriranja i sve usluge koje slijede nakon kupovine svih postojećih Huawei i Honor pametnih telefona i tableta koji su već prodani ili su još na zalihama. Nastavit ćemo graditi siguran i održiv softverski ekosustav kako bismo našim korisnicima diljem svijeta omogućili najbolje moguće iskustvo."

Također, najavljeno je kako će sutra u Londonu lansirati novi model Honor 20 kao što su i planirali.

Dragan Petric, izvršni urednik IT magazina BUG i hrvatski predstavnik u europskom udruženju EISA, koje okuplja 50-ak stručnih magazina iz 20 europskih zemalja, u kojoj je i menadžer ekspertne grupe za mobilne uređaje, za Hinu je komentirao moguće scenarije raspleta američkog odnosa prema Huaweiju.

- Ova situacija je zapravo ‘zapetljala‘ tržište mobilnih telefona u svijetu na neočekivan način, no vjerujemo da korisnici neće puno ‘patiti‘, kao i da to neće ‘dotući‘ jaki Huawei, iako je moguće da utječe na izuzetno snažan trend rasta tog kineskog tehnološkog giganta na globalnoj razini, kazao je Petric.

Poznato je da se kineski tehnološki div već godinama sustavno priprema za ovakvu situaciju razvojem vlastitih rješenja. Huawei je pod velikim pritiskom Donalda Trumpa i američke vlade zbog bojazni da kineska vlada koristi njihovu tehnologiju kako bi špijunirala američke mreže. Još su 2018. američke obavještajne službe upozoravale građane da ne koriste ZTE i Huawei uređaje jer su ‘produžena ruka kineske vlade‘. Huawei je odlučno negirao takve tvrdnje i ustrajno tvrdio da njihova tehnologija nije ‘zatrovana‘. Kako bilo, posljednji događaji predstavljaju veliki rizik za buduće poslovanje s pametnim telefonima. Budući da je operativni sustav Android izazivao toliko sumnji, kako će tek Amerikanci reagirati na operativni sustav koji Huawei sam razvija.

Hoće li Huawei preživjeti ovaj trgovinski rat i njegove žestoke napade?

- Ne zaboravimo Googleova odluka ne šteti samo poslovanju Huaweija. Google se odriče suradnje s gigantom koji ima flagship pametne telefone koji pariraju najvećima i najprodavanijima. Tržište će odrediti hoće li Huawei preživjeti, ali nekako vjerujem da će se Kinezi, koji su puni resursa, snaći. Pitanje je samo hoće li zadržati kvalitetu - zaključuje Marin Bek.

Upravo je kvaliteta ono što Amerikanci zamjeraju kineskom gigantu, smatra Petric.

- Moguće je da se Amerikancima ne sviđa ni što se Huawei na globalnom tržištu mobitela nametnuo kvalitetnim uređajima, te se očekivalo da će krajem 2019. uz stagnaciju Samsunga i Applea preuzeti lidersku poziciju na tržištu mobitela po broju prodanih uređaja u svijetu - tumači taj poznavatelj svjetskog mobilnog tržišta.

19. travanj 2024 18:14