Aktualno
StoryEditor

FOTO: Marin Pucar izabran za predsjednika danas osnovane Udruge dobavljača Agrokora

14. Prosinac 2017.

Danas je u prostorijama prehrambene industrije Kraš osnovana Udruga dobavljača Agrokora, s glavnim ciljem promicanja interesa dobavljača tijekom postupka izvanredne uprave. Time je i formalizirana dosadašnja koordinacija proizvođača i dobavljača te napravljen korak neophodan za kvalitetniju komunikaciju prema javnosti i dionicima u procesima buduće nagodbe koncerna Agrokor. Na čelo Udruge, odnosno Upravnog odbora koji ima devet članova, izabran je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar koji je kazao kako ne žele ugroziti opstojnost i funkcioniranje kompanija čiji su vjerovnici.

Pucar: Zajednički interes je funkcioniranje kompanija koje su vjerovnici Agrokora

- Udruga dobavljača koja je do sada djelovala neformalno bila je presudni sudionik stabilizacije opstojnosti Agrokora. Mi smo potaknuli Vladu da donese lex Agrokor i zahvaljujem im što su institucionirali cijeli ovaj proces. Sada se svi dobavljači žele formalno udružiti i zaštititi svoje interese. Udruga je danas formirala svoje organe. U tim tijelima su najznačajnije kompanije hrvatskog gospodarstva i želimo artikulirati svoje interese i biti aktivni sudionici procesa koji će se u narednom vremenu odvijati. Želimo zajedno s bankama, vjerovnicima i izvanrednom Upravom sukreirati nagodbu koja će biti u interesu prvenstveno nas dobavljača, a onda i ostalih vjerovnika kako bi sačuvali opstojnost Agrokora, ali isto tako kako bi sačuvali i opstojnost svih kompanija dobavljača i proizvođača u Hrvatskoj – ustvrdio je Marin Pucar koji je predsjednik Udruge dobavljača Agrokora koja je utemeljena na osnivačkoj skupštini na kojoj su sudjelovali predstavnici 15 Agrokorovih dobavljača.

>>>Slučaj Agrokor: Što traži 15.000 malih dioničara

Osnivači Udruge su Adris grupa, Alca, Atlantic, Awt, Badel, Croatia osiguranje, Franck, Granolio, Kraš, Mlinar, Podravka, Saponia, TDR, Vindija i Žito. Udruga je, kako ističu osnivači, otvorena za sve Agrokorove vjerovnike.

- Ne želimo ugroziti funkcioniranje kompanija koje su vjerovnici Agrokora i to je prvi i zajednički interes svih dobavljača. Svjesni smo kada smo podržavali Agrokor i maloprodajne lance da zadrže svoju stabilnost i tržišne pozicije, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, da želimo da to tako ostane i u budućnosti na način da pronađemo zajednički model, kojim će svi dobavljači i hrvatsko gospodarstvo funkcionirati na uspješan i održiv način u budućnosti – izjavio je Pucar koji je na upit je li im konačan cilj preuzimanje dijela Konzuma kazao kako je cilj očuvanje opstojnosti dobavljača.

>>>Proizvođači i dobavljači osnivaju Udrugu dobavljača Agrokora

- Nismo svi u istoj poziciji, da su pojedini dobavljači izloženi više prema Agrokoru. Rekao bih da je prvenstveni cilj da napravimo model u kojem će svi dobavljači i proizvođači u hrvatskom gospodarstvu naći model da zadrže svoju opstojnost i stabilnost, a onda isto tako želimo zadržati stabilnost Agrokora i njegove nagodbe - istaknuo je Pucar te dodao kako će se prva prezentacija nacrta nagodbe održati 21. prosinca.

- Imamo neke obrise, nismo u ovom trenutku svi zadovoljni s tom nagodbom. U svakom slučaju, cilj udruge je da zaštiti interese dobavljača, da oni dobavljači koji bi s takvim nacrtom bili ugroženi zauzmu pozicije i sudjeluju u kreiranju završnog nacrta nagodbe, da ne dođu u poteškoće, jer nije nikome u interesu da ugrozi bilo kojeg dobavljača, da u idućem razdoblju ne može osigurati svoje proizvode na policama Konzuma - zaključio je.

Vidaković: Vjerujem u banke, optimistična sam

Marica Vidaković iz Kraša izjavila je nakon skupštine da će 21. prosinca na sjednici Vijeća vjerovnika Agrokora biti prezentirani prvi obrisi nagodbe. Kazala je da podaci kojima raspolaže ukazuju na optimizam. Upitana uključuje li taj optimizam da najavljeni rezovi u naplati potraživanja neće biti veći od 15 posto za robu i usluge, 30 posto za dobavljače koji su imali financijski aranžman i 70 posto za banke, odgovorila je da su zahtjevi dobavljača legitimni i argumentirani, a da će sve ostalo biti na stolu.

- Dobavljači imaju dovoljno jake argumente kojima mogu druge vjerovnike potaknuti na okončanje nagodbe. Snaga dobavljača porasla je nakon osnivanja udruge. Danas su ovdje prisutne velike tvrtke, ali posebno me veseli što su udruzi odlučile pristupiti i male tvrtke, bez obzira što su riješile svoje financijske probleme - ustvrdila je Vidaković te ocijenila je da je stopostotno podmirenje malih dobavljača pravedno, jer to za njih znači pitanje opstanka.

Upitana na čemu temelji zahtjeve prema bankama, odgovorila je da su dobavljači njihovi klijenti s kojima trebaju u budućnosti raditi.

- Ako svi baš propadnemo i ne izdržimo, s kim će banke raditi? Dugoročno gledano, imamo zajednički interes -  rekla je Vidaković.

Na opasku da će banke ipak nastojati izvući što je više moguće i da su u poziciji da mogu zahtijevati više, odgovorila je da nije baš toliko sigurna da je omjer snaga takav.

Na pitanje je li konačni cilj okupljanja u udrugu dobavljača preuzimanje Konzuma, odgovorila je da je "to korak koji je pred nama".

- U svakom slučaju, ako me pitate hoće li pojedine kompanije odnosno dobavljači ući u equity - da - dodala je Vidaković te kazala kako je to prva faza, a u vezi druge, nakon što stvarni vlasnici i "stvarni equity" budu odlučivali o restrukturiranju, rekla je da postoji interes među članicama udruge za ulazak i u tu fazu.

Na pitanje u kojemu bi udjelu bilo realno preuzimanje Konzuma, rekla je da se na to pitanje danas ne može odgovoriti jer tek treba vidjeti kako će biti strukturiran dug nakon zaključene nagodbe.  Vidaković je zahvalila Vladi i Saboru koji su, kao je rekla, prepoznali potencijalne štete i donijeli zakon o izvanrednoj upravi te dodala da će poteškoća biti još, ali da danas sve skupa puno bolje izgleda nego u ožujku.

U vezi mogućnosti da Udruga dobavljača formira kompaniju koja bi služila za preuzimanje Konzuma i drugih kompanija, rekla je da o tome odlučuju članovi i skupština, ali da je interes velik i da su sve opcije na stolu.

20. travanj 2024 14:56