Aktualno
StoryEditor

Marine le Pen: EU uskraćuje demokraciju Italiji, to je ‘državni udar‘

28. Svibanj 2018.

Šefica francuske krajnje desnice Marine Le Pen osudila je u ponedjeljak "državni udar" Europske unije u Italiji gdje se predsjednik Sergio Mattarela sprema imenovati Carla Cottarellija, utjelovljene proračunske štednje, za vođenje zemlje do novih izbora.

"Europska unija i financijska tržišta ponovno uskraćuju demokraciju. Ono što se događa u Italiji je državni udar, pljačka talijanskog naroda od nezakonitih institucija. Zbog tog poricanja demokracije, bijes naroda raste posvuda u Europi!", napisala je predsjednica Nacionalne fronte na Twitteru.

"Mattarela izvodi institucionalni državni udar, a trebao bi biti jamac institucija, u službi talijanskog Ustava. Danas je u službi EU-a i Europske komisije", izjavio ja pak potpredsjednik Nacionalne fronte (FN) Nicolas Bay na postaji France 2.

Talijanski predsjednik odbio je u nedjelju potvrditi vladu populista i desnice, a oni potom zatražili njegov opoziv.

Predsjednik države Sergio Mattarella je u nedjelju poručio mandataru za sastav nove vlade Giuseppeu Conteu da ne može prihvatiti euroskeptika Paola Savonu za ministra financija.

>>> Institucionalna kriza u Italiji: Koalicija ugašena, Mattarella pod pritiskom

Tim potezom vladajuća koalicije Pet zvijezda i Lige ugasila se i prije nego što je počela raditi.

Mattarella bi sada mogao imenovati prijelaznog, tehnokratskog premijera koji bi vodio zemlju do prijevremenih izbora. Danas će k njemu na razgovor Carlo Cottarelli, bivši izvršni direktor MMF-a, kojeg mnogi vide u toj ulozi. Cottarelli je radio u MMF-u od 2008. do 2013. i dobio nadimak "Gospodin Škare" zbog rezanja javnih troškova u Italiji.

Italija, četvrta najveća ekonomija eurozone, bez vlade je od izbora u ožujku jer nijedna politička skupina ne može formirati većina.

28. travanj 2024 23:12