Aktualno
StoryEditor

Masni deal njemačke vlade i prehrambene industrije: Manja pakiranja s manje šećera, soli, masti

17. Listopad 2018.

Njemačka vlada i predstavnici prehrambene industrije postigli su sporazum o smanjenju količine soli, šećera i masnoća u prehrambenim proizvodima kako bi se smanjila stopa gojaznosti posebice kod djece, priopćilo je u srijedu ministarstvo poljoprivrede i prehrane.

„Prehrambena industrija je shvatila da je dio rješenja u borbi protiv prekomjerne težine građana“, rekla je ministrica poljoprivrede i prehrana Julia Kloeckner prilikom potpisivanja dogovora s predstavnicima prehrambene industrije.

Cilj sporazuma je, kako je objasnila ministrica, smanjenje broja oboljenja vezanih uz prehranu.

Prehrambena industrija se obvezala od sljedeće godine smanjiti količinu šećera, masnoće i soli u svojim proizvodima. Predviđeno je također i smanjenje porcija.

Krovna udruga njemačke prehrambene industrije (BLL) je objasnila kako dogovorom s vladom želi „preuzeti odgovornost“ u borbi protiv oboljenja vezanih uz prehranu.

>>> Milenijci na dobrom putu da postanu najdeblja generacija

Parlamentarna stranka Zeleni, koja se dosad isticala u borbi protiv nezdrave prehrane, oštro je kritizirala dogovor savezne vlade i prehrambene industrije.

„Dogovor je čista farsa“, rekla je političarka Zelenih Renate Kuenast. Ona smatra da su planovi o smanjenju porcija već odavno doneseni te da ih je industrija sada „prodala“ kao ustupak politici.

Zeleni već godinama traže jasno označavanje količine masnoće i šećera na prehrambenim proizvodima simbolima na ambalaži koji funkcioniraju po načelu semafora, kao što je to slučaj u nekim drugim europskim zemljama, no tomu se vlada, posebice demokršćani, te prehrambena industrija žestoko opiru. U nekim europskim zemljama poput Danske i Nizozemske prehrambeni proizvodi imaju na ambalaži oznaku u zelenoj, žutoj i crvenoj boji, ovisno o kvaliteti proizvoda odnosno količini štetnih sastojaka poput šećera, masnoća i soli.

Organizacija za zaštitu potrošača „Foodwatch“ kritizira pak činjenicu da je industriji ostavljeno da sama određuje brzinu implementacije ovog dogovora.

Prehrambena industrija ima vremena do 2025. s primjenom dogovora.

16. travanj 2024 08:07