Aktualno
StoryEditor

Maštovit krimić iz pera autorice Harryja Pottera

10. Srpanj 2016.

Karijera zla + Robert Galbraith + Mozaik knjiga, Zagreb, 2016.

Za one koji to još ne znaju, treba odmah reći da se iza pseudonima Robert Galbraith krije J. K. Rowling, autorica megauspješnica iz serije romana o Harryju Potteru. Ovo je njezin treći kriminalistički romana s istražiteljskim parom Cormoranom Strikeom i Robin Ellacott u središtu radnje. Rowling je i u krimićima za odrasle jednako zanimljiva i maštovita u zapletima kao i u romanima o malom čarobnjaku Harryju Potteru. Robin Ellacott zgrozit će se kad u tajanstvenom paketu naslovljenom na svoje ime pronađe odrezanu žensku nogu. Njezin šef, detektiv Cormoran Strike, manje je iznenađen, ali ne i manje uznemiren. Četvoricu ljudi iz svoje prošlosti smatra mogućim krivcima – i zna da je svaki od njih neopisivo okrutan.

 

Ovuda smo nekada hodali + Kjell Westö + Fraktura, Zagreb, 2016.

Uzbudljivom sagom o Helsinkiju i ljudima na jednom od važnijih povijesnih raskrižja 20. stoljeća Kjell Westö potvrdio se kao jedan od najboljih suvremenih nordijskih autora. Priča počinje s rađanjem države Finske potkraj Prvoga svjetskog rata, 1918. Zemlja u nastajanju postaje poprište žestokih sukoba crvenih i bijelih u kojima svatko mora odabrati stranu. Nesuđena nogometna zvijezda Allu tako nastavlja put svog oca proletera, a koju godinu stariji Cedi u građanskom ratu vidi priliku da oslobodi svoje ubilačke nagone. Cedijeva sestra Lucie odabire živjeti u svijetu džeza, a njihov prijatelj Eccu bijeg od strahota pronalazi u fotografiji. Svima njima povijest je oduzela snove o ljubavi i slavi, ali u pitanje dolazi i njihovo golo preživljavanje.

Ispod neba + Guy Gavriel Kay + Algoritam, Zagreb, 2016.

Ljubitelji Guya Gavriela Kaya i njegove istančane fantastike uživat će i u ovoj knjizi. I ovaj put Kay smješta radnju svog izmaštanog romana u stvarnosti blizak kontekst. Sada je to Kina i neka, ne stvarna, kineska dinastija, dvor cara Taizua. Shen Tai, mlađi sin slavnoga generala, odluči propisane dvije godine tugovanja za ocem provesti pokraj jezera na ničijoj zemlji gdje je vođena posljednja velika bitka između Kitanaca i Taguranaca, bitka koju je vodio njegov otac, a u kojoj je na obje strane poginulo više od sto tisuća ljudi. U samotnom poslu pokapanja mrtvih Tai će pronaći unutarnji mir i spokoj. Duhovi poginulih blagonaklono će gledati na njegov trud, ali ne samo oni. Kitanska princeza, koja je kao zalog mira udana za taguranskog vladara, Taiju daje  dvjesto pedeset najplemenitijih konja. I tu počinje zaplet…

The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future + Kevin Kelly + Viking, lipanj 2016.

Jedan od New York Timesovih bestselera nudi uvid u 12 tehnoloških trendova koji će oblikovati idućih 30 godina, a, tvrdi autor, neizbježni su. Ono o čemu priča, doduše, teško da je novo ili revolucionarno, kao što je dolazak umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti i ekonomije ‘na zahtjev‘, ali zato jeiznimno korisno u smislu shvaćanja obujma i vrsta trendova, kao i onoga što se od njih konkretno može očekivati. Prema njemu, ti će trendovi revolucionirati kako kupujemo, radimo, učimo i komuniciramo, stoga će njihovo razumijevanje i prihvaćanje biti ključno za izvlačenje koristi iz njih. Knjiga je iznimno korisna za poslovne ljude jer pokazuje kamo kompanije ili cijele industrije idu i kako se prilagoditi, odnosno anticipirati te promjene ili, konkretno, što izumiti, gdje raditi, u što investirati, kako bolje doprijeti do klijenata itd.

16. travanj 2024 18:51