Aktualno
StoryEditor

Mate Botica: Nadamo se uspjehu Odašiljača i veza na natječaju za zemaljsku digitalnu televiziju

17. Svibanj 2019.

Tvrtka Odašiljači i veze (OIV) pustila je ovog tjedna u  u rad 85-metarski antenski stup, najveći u Hrvatskoj, i pogonsku zgradu na lokaciji Ugljan – brdo Mala glava. Riječ je o velikom ulaganju vrijednom trideset milijuna kuna, a u sklopu puštanja u rad tog objekta OIV je svečano obilježio i 93 godina postojanja. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom Matom Boticom. Ovdje objavljujemo izvode iz intervjua koji je objavljen u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

Antenski stup na Ugljanu samo je jedan u nizu. Koliko će takvih biti u Hrvatskoj?

– Stup na Ugljanu jedan je od najvećih te vrste i takvih, sigurno je, neće biti mnogo. U fazi projektiranja nekoliko je sličnih, od kojih bih izdvojio onaj na Petrovoj gori koji će, zasigurno, poboljšati kvalitetu naših usluga na tom području. U gradnju tog tornja uložit ćemo približno koliko i u onaj na Ugljanu, to je sad u fazi projektiranja. Potkraj ožujka u rad je pušten novi, ali mnogo manji objekt Krk Kras II. Ukupna je vrijednost tih radova veća od milijun kuna. Njime će se znatno popraviti prijam televizijskog signala u mjestima na istočnoj obali Istre, na sjevernom dijelu otoka Krka, u dijelovima Rijeke te mjestima između Rijeke i Senja. Istaknuo bih i investicijske projekte kao što su demontaža dotrajalog i montaža novog antenskog stupa Koromačno te obnova i nadogradnja antenskog stupa u Cavtatu, a u planu je i gradnja novog odašiljačkog objekta na lokaciji Ilin vrh.

Što je s tornjem na Sljemenu?

– Pokrenuli smo veliko ulaganje u obnovu tornja na Sljemenu koje obuhvaća radove na vanjskoj ovojnici, vanjskoj stolariji i ravnim krovovima. U tom velikom projektu energetske obnove OIV-ova glavnog infrastrukturnog objekta moguća je i suradnja s Gradom Zagrebom radi postizanja zajedničkih interesa i ciljeva, o čemu je već održan sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem i suradnicima.

O kakvoj je suradnji riječ i kolika je vrijednost tog ulaganja?

– Budući da se dio unutrašnjosti objekta više ne upotrebljava za našu osnovnu djelatnost, ideja je da to postane dio proširenja ponude sadržaja grada, posebice u kontekstu pokrenutog projekta gradnje sljemenske žičare i s tim u vezi potencijalnog dolaska velikog broja posjetitelja na Sljeme. Vrijednost radova vanjskog uređenja iznosi oko 12 milijuna kuna, a vrijednost unutarnjeg ovisi o konkretnoj budućoj namjeni.

Koja je ukupna vrijednost ulaganja u odašiljače koje ste tehnološki obnovili ili ćete ih obnoviti?

– U tijeku je javni natječaj koji je raspisao HAKOM i na kojem će OIV dati ponudu. Riječ je gradnji dviju nacionalnih i jedne lokalne mreže s novim sustavom odašiljanja DVB-T2 kojim će se omogućiti odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji. Ako na natječaju uspijemo dobiti dozvolu, OIV u idućem razdoblju planira ulaganja u nove odašiljačke sustave zemaljske televizije od otprilike 150 milijuna kuna.

HAKOM je OIV-u dao dozvolu za upravljanje mrežama digitalne televizije na deset godina, što je isteklo potkraj travnja. Je li vam produljena dozvola i na koliko?

– Da, produljena je do 30. lipnja sljedeće godine. Očekujemo da ćemo imati odgovarajuću ponudu na natječaju i da će nas HAKOM prepoznati kao budućega desetogodišnjeg operatora, zato i ulažemo u infrastrukturu i već počinjemo s nekim testiranjima HD odašiljanja na Sljemenu. Doduše, sad ide testna slika, no uskoro će ići i živi program onih televizija kojima će nadležna agencija dati dozvolu za emitiranje programa. Naša dozvola za upravljanje mrežama vrijedi do kraja lipnja 2020., što znači da tada mora proraditi nova mreža, naša ili nečija druga.

To je, znači, ona druga faza digitalne televizije, što se najavljivalo?

– Tako je, a u sklopu cijele te priče moramo stvoriti uvjete i za upotrebu 5G mreže.

Prije deset godina na natječaju ste pobijedili Hrvatski Telekom. Što ako izgubite na ovome natječaju?

– Na natječaj se može javiti svatko, dakle neki od telekomunikacijskih operatora u Hrvatskoj ili izvana. Taj nam je natječaj životno važan jer većinu prihoda ostvarujemo od upravljanja mrežama, što znači da bi gubitak tog posla bio velik problem za nas.

Cijeli intervju možete pročitati u digitalnom izdanju Lidera.
25. travanj 2024 10:29