Aktualno
StoryEditor

McDonald‘s izbjegao kaznu Komisije zbog neplaćanja poreza

19. Rujan 2018.

Za razliku od Applea koji je morao vratiti 14 milijardi eura neplaćenih poreza Irskoj, ali i niza drugih kompanija poput Fiata i Starbucksa, McDonald‘s je izbjegao takvu sudbinu. Europska komisija je danas objavila da američki lanac brze hrane nije prekršio pravila Europske unije o državnoj pomoći, odnosno da nije dobio preferencijalan porezni tretman u Luksemburgu.

>>>McDonald’s ukrao poslovnu ideju iz ‘Seinfelda’

Dio poreza nije plaćen, smatra Komisija, zbog razlika u poreznim pravilima u SAD-u i Luksemburgu, premda je izjava povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager implicirala nezadovoljstvo zbog nenaplaćenog poreza. ‘Naša dubinska istraga pokazala je da iza dvostrukog neoporezivanja u ovom slučaju leži neusklađenost između poreznih zakona Luksemburga i SAD-a, a ne specijalni tretman od strane Luksemburga koji, stoga, nije prekršio pravila Europske unije o državnoj pomoći‘, rekla je Vestager. ‘Naravno, ostaje činjenica da McDonald‘s nije platio uopće poreze na ovu dobit, što, gledano iz perspektive poreznog poštenja ne bi tako trebalo biti‘.

Ova je članica EU-a prije devet godina donijela porezno rješenje prema kojem McDonald‘s nije bio dužan platiti porez jer je njegova dobit trebala biti oporezovana u SAD-u. U drugom rješenju, Luksemburg je odlučio da kompanija više nije dužna dokazati da su prihodi koji se slijevaju iz EU-a, Ukrajine i Rusije predmet oporezivanja u SAD-u. Ipak, Luksemburg je u lipnju ove godine predstavio nacrt novog zakona kojim bi se onemogućilo izbjegavanje dvostrukog neoporezivanja.

27. travanj 2024 21:53