Aktualno
StoryEditor

Medijsku ekstazu oko međukorejskog summita guši nedorečenost denuklearizacije

28. Travanj 2018.

Južnokorejski dnevnici pozdravili su u subotu s određenim oprezom međukorejski summit od prethodnog dana ističući posebice odsustvo odlučnog i nedvosmislenog angažmana Sjeverne Koreje u odustajanju od nuklearnog naoružanja.

Konzervativni dnevnik Chosun ocijenio je u uvodniku da je susret sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina bio pozitivan u smislu u kojem je popravio odnose između dviju Koreja ali da ostaje nedorečen glede glavnog problema oko denuklearizacije.

>>>Povijesni susret: Kim Jong-un i Moon posadili ‘bor mira’ dviju Koreja

"To je korak unatrag u odnosu na ono što je odlučeno 2005." u sporazumu u kojem je Sjeverna Koreja, podsjeća Chosun, obećala napustiti "svo nuklearno oružje i postojeće nuklearne programe" i ugostiti inspektore zadužene za provjeru.

Osim toga, "ako se sporazum o denuklearizaciji Sjevera i nađe na sljedećem summitu između SAD-a i Sjeverne Koreje, trebat će vremena da se unište postrojenja i nuklearno oružje te nuklearni materijali", otkriva Chosun.

"Kako bi se zajamčilo da se Sjever neće povući kao što je činio zadnjih 25 godina, stalne sankcije i pritisak su nužni", ocjenjuje Chosun.

>>>Sjeverna Koreja pozvala na ujedinjenje Korejskog poluotoka

Dnevnik Joongang ističe da je situacija "sasvim drukčija" nego što je bila prije nekoliko mjeseci kad su Kim i američki predsjednik Donald Trump izmjenjivali uvrede i prijetnje.

"No, jasno se pokazalo da predstoji dug put prije denuklearizacije", piše Joongang.

Dnevnik nastavlja: "Nikada nije javno rečeno koja je Kimova koncepcija o denuklearizaciji niti kada će se denuklearizacija provesti".

>>>Sjeverna Koreja obustavlja nuklearne pokuse, počinje ulagati u gospodarstvo i mir

Korea Herald ima pozitivnije viđenje "Deklaracije iz Panmunjoma" koju su potpisala oba čelnika.

Za taj dnevnik, povijesni međukorejski susret "odskočna je daska prema summitu Washington-Pjongjang" i u tom je smislu "uspješno odigrao svoju ulogu".

Sjevernokorejska agencija govori o povijesnom susretu

Susret na vrhu sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina u petak "povijesni je susret" kojim počinje "nova era" na Korejskom poluotoku, priopćila je u subotu sjevernokorejska agencija KCNA.

Summit u demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije Koreje "povijesni je susret kojim počinje nova era nacionalne pomirbe i jedinstva, mira i napretka", objavila je KCNA.

Službena agencija je u cijelosti objavila tekst izjave iz Panmunjoma koju su Kim i Moon potpisali nakon summita.

>>> Rukovanja koja su simbolično mijenjala svijet

U tom dokumentu na koji se KCNA poziva, navodi se sljedeća rečenica: "Južna i Sjeverna Koreja potvrđuju zajednički cilj da potpunom denuklearizacijom stvore Korejski poluotok bez nuklearnog oružja".

Režim u Pjongjangu je godinama isticao da se nikad neće odreći nuklearnog oružja koje mu je potrebno, tvrdi, da bi se zaštitio od američke invazije.

No sada predlaže da se o njemu pregovara u zamjenu za sigurnosna jamstva, kaže Seul. Kim ih ipak nije izrijekom spomenuo na summitu u petak.

04. ožujak 2024 16:44