Aktualno
StoryEditor

Merkel osudila napad nožem na izbjeglicama sklonog gradonačelnika

28. Studeni 2017.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je osudila politički motiviran napad na gradonačelnika grada Altene koji je poznat po liberalnom stajalištu prema migrantima.

Andreas Hollstein, gradonačelnik Altene i član Kršćanskih demokrata (CDU) Angele Merkel, u ponedjeljak je uboden nožem u vrat u prodavaonici kebaba. Pijani muškarac napao ga je 30 centimetara dugim nožem, uzvikujući uvrede zbog gradonačelnikova stava o politici azila.

>>>AfD mladim ženama poklanja ‘suzavac protiv životinja’

Muškaraca star 56-godišnji ozlijedio je i zaposlenika restorana koji je Hollsteinu pritekao u pomoć. Gradonačelnik je napustio bolnicu nakon što su mu sanirane ozljede.

- Zgrožena sam napadom nožem na gradonačelnika Andreasa Hollsteina te mi je veoma laknulo da on ponovno može biti sa svojom obitelji, rekla je Angela Merkel, a prenio na Twitteru njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

- Hvala i onima koji su mu pomogli, dodala je kancelarka.

>>>EU produljila dozvolu za uporabu glifosata na pet godina

Altena je postala poznata u Njemačkoj jer je primila veći broj izbjeglica nego što je to bilo određeno državnom kvotom. Napadač je uhićen i protiv njega pokrenuta je istraga zbog pokušaja ubojstva. Ovaj je incident podsjetio na napad nožem na Henriette Reker, neovisnu političarku također poznatu po liberalnim stavovima o imigraciji. Reker je dan nakon napada postala gradonačelnica Koelna, dobivši 52,66 posto glasova, čime je postala prva žena na toj dužnosti.

30. travanj 2024 02:26