Aktualno
StoryEditor

Mikelec iz Dubravice: Odlučili smo stati na loptu sa širenjem, sad dižemo kvalitetu proizvoda

07. Lipanj 2018.

Kupujemo regionalno, jer tako jačamo i kupovnu moć naših potrošača, riječi su Krune Mikelca, jednog od vlasnika pekarskog lanca Dubravica, koji je sudjelovao na okrugom stolu ‘Menadžerske mudrosti i potrebe‘ održanog u srijedu na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu u Zagrebu. Riječ je o studentskom projektu tima koji sačinjavaju Mateja Filković, Ana Mandura, Elena Mikolaj i Andreja Poljanec koje su predstavile kompaniju i njenu tržišnu poziciju.

Dubravica je pokrenuta 1961. godine, tijesto se mijesilo rukama, a dodatna otegotna okolnost bio je i režim koji nije bio naročito sklon poduzetnicima, rekao je Mikelec na uvodno pitanje o počecima kompanije. Trenutno su vlasnici braća Mikelec koji su podijelili svoje menadžerske funkcije u proizvodnji, financijama i koordinaciji maloprodaje. Nije riječ o klasičnoj upravi, kaže Kruno Mikelec, jedan od direktorskog trojca, ujedno i glavni tehnolog kompanije.

- Formalno jesmo podijelili menadžerske funkcije, međutim uglavnom na kraju dana porazgovaramo. Zbog toga možda jesmo sporiji u donošenju odluka, ali zato manje griješimo, ističe Mikelec.

>>>Pekara Dubravica po prihodima među šest najvećih u Hrvatskoj

- Odlučili smo stati na loptu s širenjem, i sad pokušavamo podići kvalitetu proizvoda. Imali smo jedan trenutak kad smo morali odlučiti hoćemo li širiti suradnju s trgovačkim lancima ili maloprodaju, pa smo se odlučili ipak za maloprodaju. Tako sada imamo preko 90 posto prometa u vlastitim dućanima, kaže Mikelec i dodaje da misli kako je to bila dobra odluka, što pokazuju i brojke iz kojih se može iščitati da je Dubravica poslovala s 18 milijuna kuna dobiti u 2015. i 20 milijuna u 2016.

Kao jedan od najvećih izazova naveo je fluktuaciju zaposlenika u prodaji, gdje je prošle godine bilo oko 200 prevrata na firmu koja broji četiristotinjak zaposlenih. Ujedno je i to jedan od razloga zašto se ne ide na daljnje širenje, rekao je te dodao kako su nedavno poboljšali uvjete i povećali plaće, ali da i dalje nedostaje ljudi.

- Imamo nekog iskustva s EU fondovima, radili smo pogon za proizvodnju salata i voćnih punjenja, međutim ta je vrsta financiranja za nas prespora. Nama koji trebamo brže investirati, najbolje je da to učinimo sami. Potpore su dobre eventualno za početnike, kaže Mikelec.

>>>Pekarima sve raste više od plaća

Govoreći o dobavljačima, Mikelec je rekao da Dubravica preferira domaće proizvođače za sve sirovine, ali da je uvoz nužan za neke sirovine koje se ne proizvode u Hrvatskoj, kao što je maslac koji uvoze iz Belgije.

- Stava smo da sirovine kupujemo regionalno, jer tako jačamo i kupovnu moć naših potrošača. Recimo, margarin kupujemo od Zvijezde, jer su njihovi zaposlenici i naši potencijalni kupci, pojasnio je Mikelec.

Pekara Dubravica d.o.o. je obiteljsko poduzeće koje se bavi proizvodnjom kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača. Posebnosti proizvodnje temelje se na tradicionalnim recepturama, ručnom dovršavanju proizvoda, uslugama poput pravljenja sendviča i pizza na licu mjesta što rezultira dnevno svježim proizvodima. Radi se o srednjem poduzeću s 420 zaposlenih, a djeluje samo na tržištu Zagreba, Zaprešića i Zaboka s ukupno 35 poslovnica. Po neto dobiti je 3. pekarnica u Hrvatskoj što upućuje na visoku likvidnost i kredibilnost te veliki stupanj samofinanciranja.

22. studeni 2024 03:26